Αλ. Βούτσιτς: Kατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο ότι «προκάλεσε την κρίση» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγόρησε την Τρίτη την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στο Σεράγεβο ότι «προκάλεσε την κρίση» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Πώς, πού και από πότε γράφεται κάπου ότι η περιουσία του κράτους στις κεντρικές αρχές και όχι στις οντότητες», έγραψε ο Βούτσιτς στον λογαριασμό του στο Instagram.

Με αυτό, αναφέρθηκε στην υπόθεση από τον Μάιο του 2023, όταν οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η περιουσία του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μπορούσε να διευθετηθεί με νόμο του κράτους και όχι με νόμο περί οντοτήτων.

O Βούτσιτς ζήτησε από τους Αμερικανούς εταίρους, όπως τους αποκάλεσε, να απαντήσουν πώς «κατέληξαν στο συμπέρασμα και βάσει ποιας πράξης ότι η περιουσία ανήκει στις κεντρικές αρχές και όχι στις οντότητες, όπως γράφει η Συμφωνία του Ντέιτον».

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι για αυτό, μεταξύ άλλων, «συμμετείχαν στην πρόκληση της κρίσης στο επικράτεια  της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Σεράγεβο απάντησε την Τρίτη στις ερωτήσεις του προέδρου της Σερβίας, σχετικά με το ζήτημα της κρατικής περιουσίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λέγοντας ότι είναι σαφές ότι η κρατική περιουσία ανήκει στο κράτος.

Επίσης η Πρεσβεία των ΗΠΑ απάντησε χωρίς να χάσει χρόνο, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να επανεξεταστεί το καλά τεκμηριωμένο νομικό ιστορικό, ούτε οι δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την κρατική περιουσία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Όπως είπε ο υφυπουργός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, σε μια ομιλία του τον Φεβρουάριο του 2024:

«Υπάρχει τρόπος να μιλήσουμε για την ιδιοκτησία μιλώντας για αυτήν στα αρμόδια θεσμικά όργανα. Αλλά το σημείο εκκίνησης είναι σαφές: η περιουσία ανήκει στο κράτος», δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο.