Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε το Σάββατο στο Βελιγράδι ότι είχε μια «πολύ χρήσιμη και καλή» συνομιλία με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Γουίλιαμ Μπερνς.

Ο Μπερνς επισκέφτηκε τη Σερβία την προηγούμενη εβδομάδα και ο Βούτσιτς χαρακτήρισε «γελοία» τα σχόλια ότι η επίσκεψη του ανώτατου αξιωματούχου των ΗΠΑ κρατήθηκε μυστική στη Σερβία, ενώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν διαφανής, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

«Ξέρετε, μιλήστε με τους καλεσμένους σας και δείτε αν αρέσει στο κοινό ή όχι… Εμείς, ως σοβαρή χώρα, πιστεύαμε ότι ήταν ο καλύτερος δυνατός τρόπος, και οι Αμερικανοί, ως η πιο σοβαρή χώρα στον κόσμο μαζί με την Κίνα, θεώρησε ότι ήταν ο καλύτερος δυνατός τρόπος παρακολούθησης της επίσκεψης», είπε ο Βούτσιτς.

Μέχρι τη δήλωση του Βούτσιτς το Σάββατο, κανένας από τους αξιωματούχους στη Σερβία ή στις ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε την επίσκεψη του Μπερνς στο Βελιγράδι.

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι τα θέματα της συνομιλίας του με τον αρχηγό της CIA ήταν «σημαντικά για το μέλλον» της περιοχής και της Σερβίας και ότι η μεταξύ τους συνάντηση ήταν «σημαντική».

Στις 23 Αυγούστου, ο Μπερνς ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, έχοντας προηγουμένως επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου χαρακτήρισε την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στην Πρίστινα ως «σημαντική ιστορική στιγμή» στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ΗΠΑ.

Ο Μπερνς συναντήθηκε επίσης στην Πρίστινα με την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, και με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου (AKI), Petrit Ajeti, σύμφωνα με το REL.

Πηγή: abcnews.al