Αλλαγές μετά την «ανάγνωση» των Ευρωεκλογών – Ανασχηματισμός, επιτάχυνση μεταρρυθμισεων οι επόμενες κυβερνητικές κινήσεις

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν τα σχέδια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά από τις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής 9/6.

«Αντιμετωπίσαμε μία πραγματικότητα. Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις μπορούμε να τις κάνουμε. Ίσως μερικές φορές αυτό που κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε μία λάθος γλώσσα. Η προσδοκία μου είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα εισοδήματάς τους να είναι πάνω από το τεκμαρτό και να μην τους αφορά. Η προσδοκία της ανάπτυξης. Να φορολογούνται για αυτό που θα δηλώνουν. Θα έχουμε επιμέρους διορθώσεις αν υπάρχουν κατάφορες αδικίες. Αλλαγή στον πυρήνα δεν θα υπάρξει» είπε ανάμεσα στα άλλα ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ πρόσθεσε: «Το 41% ήταν ένα ποσοστό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Είναι 158 έδρες. Αυτό δεν υπάρχει πια σήμερα. Αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό σήμερα. Για μένα τελείωσε οριστικά. Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι καιρός να τον δούν και από χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό (…)

Η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Πολλές φορές στην πρώτη θητεία μου είχατε κάνει αντίστοιχα ερωτήματα. Είχαμε άλλες συνθήκες ευνοϊκές για την κυβέρνηση. Πιστεύω στους τετραετείς κύκλους. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών (…) Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός στο τέλος της τετραετίας που θα κάνω απλή διαχείριση. Εγώ ανέβασα τον πήχη. Όταν περνάω από κάτω δεν περνάω συνέχεια. Οφείλω να ανασκουμπωθώ και να περάσω από πάνω. Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη, θα πηδήξουμε πιο ψηλά. Δεν θα κατέβει ο πήχης αυτής της κυβέρνησης».

Στο μεταξύ, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά ζητήματα για την επόμενη πενταετία παρουσιάσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη (11/6).

Εκτός από τον Γιώργο Αυτιά, την Ελίζα Βόζενμπεργκ, την Ελεονώρα Μελέτη, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Δημήτρη Τσιόδρα, στη συνάντηση έλαβαν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Φρέντης Μπελέρης.

Εν αναμονή των αλλαγών, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας παράλληλα πως αποδοκιμάστηκαν οι μαγικές συνταγές της αντιπολίτευσης στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. «Το να πούμε ότι όλα πανε τελεια είναι σαν να μην ειδαμε τα αποτελεσματα. Πρέπει να “τρέξουμε” κάποια θέματα. Υπάρχει θέματα που ο κόσμος δείχνει δυσαρέσκεια, όπως η ακρίβεια (…) Αποδοκιμάζει και τις μαγκιές συνταγές».

Η πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπεί στην σταδιακή απελευθέρωση των πολιτών από φόρους, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εμείς δεν είμαστε δογματικοί στις πολιτικές μας. Είναι μια μεταρρύθμιση, που εμείς την πιστεύουμε. Εμείς θέλουμε όταν έρθει η ώρα, και αυτό θα γίνει χρόνο με τον χρόνο -θα γίνει σε βάθος τριετίας στις εκλογές- οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κάνουν ταμείο. Να δούνε τι έχει συμβεί συνολικά με τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές. Η πολιτική που υπηρέτησε και θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι μια πολιτική σταδιακής απελευθέρωσης των πολιτών από φόρους» είπε.

Μήνυμα για αλλαγές έστειλε και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο για «καλάμια που πρέπει να παρκάρουν».

«Ηθελαν να πουν κάποιοι: “Μητσοτάκη, σου βάλαμε τον πήχη ψηλά – και έχουν δυσφορία για κάποια από τα θέματα που βλέπουν ότι δεν λειτουργούν με την ταχύτητα που θέλουν. Κάποιοι είπαν ότι καιρός είναι να παρκάρουν κάποια καλάμια
Βεβαίως υπάρχουν. Σας το έχουν ξανα πει. Αυτά ο πρωθυπουργός θα κοιτάξει να τα παρκάρει. Ο πρωθυπουργός δεν την ανέχεται την αλαζονεία. Μέσα σε μία κυβέρνηση υπάρχει κάθε καρυδιάς καρύδι».

«Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών για εμάς – Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει σωστές επιλογές και γρήγορα» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Στέλιος Πέτσας.

Το μήνυμα της κάλπης ήταν να τρέξουμε πιο γρήγορα και να κάνουμε περισσότερα, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

«Το μήνυμα αυτό είναι προφανώς ένα μήνυμα ότι εμείς σε εσάς εναποθέτουμε τις ελπίδες μας, εσάς εμπιστευόμαστε, εσάς περιμένουμε να μας βγάλετε ασπροπρόσωπους, αλλά κρατάμε μια στάση αναμονής γιατί προφανώς περιμένουμε περισσότερα. Αυτό το περιμένουμε περισσότερα επίσης έχει πολλά κομμάτια, αλλά νομίζω ότι η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Τρέξτε πιο γρήγορα, κάντε περισσότερα, γίνετε πιο αποτελεσματικοί» υπογράμμισε.

Τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ζήτησε ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς.