Alpine A290: Από τις περιπτώσεις αυτοκινήτων που το βλέπεις και λες “το θέλω”

Όπως είχαμε προαναγγείλει, η Alpine προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του νέου hot hatch μοντέλου της νέας ηλεκτρικής της εποχής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εκκίνηση του θρυλικού 24ωρου αγώνα στο Le Mans. Το Α290, βασίζεται προφανώς στην ίδια πλατφόρμα με εκείνη του Renault 5 αλλά εν προκειμένω και ενώ σε μήκος είναι ίδιο, το Α290 “πατάει” λίγο πιο “ανοιχτά”.

Καθώς τα μετατρόχιά του είναι φαρδύτερα κατά 60 χιλιοστά, το μικρό μοντέλο υπόσχεται σημαντική διαφορά σε επίπεδο πατήματος και σπορ αίσθησης, σε σχέση με το “ταπεινότερο” μοντέλο της Renault. Εμφανισιακά, το A290 είναι “πιστό” στη διαχρονική διάθεση της Alpine για καθαρές γραμμές, ενώ άμεση αναφορά στο ένδοξο παρελθόν της μάρκας, αποτελεί η χρήση του “Χ” στο μπροστινό και όχι μόνο μέρος.

Οι τροχοί των 19 ιντσών δίνουν το απαραίτητο stance στο μοντέλο που έχει ως προφανή στόχο το θυμικό του οδηγού που αρέσκεται στο δυναμισμό κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του. Η πρακτικότητα είναι δεδομένη χάρη στο πεντάθυρο αμάξωμα, ενώ και στην καμπίνα η αισθητική είναι ανάλογη, με χαρακτηριστικές σπορ πινελιές που δίνουν το κάτι παραπάνω σε σχέση με το μοντέλο της Renault.

Από την Alpine μαθαίνουμε πως η ρύθμιση του πλαισίου και της ανάρτησης είναι “κομμένη και ραμμένη” στις σπορ διαθέσεις για μεγιστοποίηση της απόλαυσης κατά την οδήγηση και ιδιαίτερα τη δυναμική. Ενδεικτική της σπορ διάθεσης είναι και η ύπαρξη διάταξης πολλαπλών συνδέσμων για τους τροχούς του πίσω άξονα, όπως και η τοποθέτηση ενισχυμένων φρένων (με 4πίστονες δαγκάνες της Brembo εμπρός, σε δίσκους 288 χιλιοστών).

Το στοιχείο για το οποίο η Alpine εμφανίζεται ιδιαίτερα περήφανη, είναι αυτό του περιορισμού του συνολικού βάρους του μοντέλου. Μια και μιλάμε για αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο με μεγάλη (για τα δεδομένα της κατηγορίας μεγέθους) μπαταρία 52 kWh που βρίσκεται ενσωματωμένη στο πάτωμα, τα 1.479 κιλά είναι ένα αρκετά “κρατημένο” βάρος. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Alpine, το σύνολο μετάδοσης και ηλεκτροκινητήρα, δεν ξεπερνούν αθροιστικά τα 100 κιλά.

Αναφορικά με την απόδοση του ηλεκτροκινητήρα, η Alpine κάνει λόγο για δύο εκδόσεις, 180 (GT και GT Premium) και 220 (GT Performance και GTS) ίππων. Η αυτονομία του μοντέλου κατά WLTP είναι 380 χιλιόμετρα, με τη φόρτιση να μπορεί να γίνει (από 15 έως 80%) μόλις σε 30 λεπτά της ώρας σε ταχυφορτιστή. Το Α290 έχει την απαραίτητη υποδοχή για φόρτιση από DC έως 100 kW.

Από τα δεδομένα του νέου ηλεκτρικού hot hatch, ξεχωρίζει η διάθεση του πλήκτρου OV στο τιμόνι των εκδόσεων με τους 220 ίππους, το οποίο ενισχύει την απόδοση όταν ο οδηγός έχει πατημένο τέρμα το γκάζι (όπως συμβαίνει για παράδειγμα κατά τη διάρκεια κάποιας προσπέρασης). Η διάρκεια του “overboost” αυτού, είναι 10 δευτερόλεπτα είναι διαθέσιμη ανά 30 δευτερόλεπτα.

Πηγή: Sport24.gr