Αλβανία: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και η Ιταλίδα ομόλογος του θα επισκεφθούν την Τετάρτη τους υπό κατασκευή  προσφυγικούς καταυλισμούς

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα  μεταβεί στην Αλβανία την Τετάρτη 5 Ιουνίου, όπου μαζί με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, θα επισκεφθεί τις περιοχές όπου πρόκειται να δημιουργηθούν τα δυο κλειστά κέντρα παραμονής αιτούντων άσυλο, για τα οποία, θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία.

Σε δραστηριότητα του Fratelli d’ Italia στη Ρώμη, η Μελόνι επέκρινε τις φωνές κατά του πρωθυπουργού Ράμα στην Αλβανία επειδή βοήθησε την Ιταλία, και ευχαρίστησε τον Αλβανό πρωθυπουργό στην προεκλογική της ομιλία.

«Απελπισμένα προσπάθησαν να μας περιγράψουν ως μια κυνική και απάνθρωπη κυβέρνηση, που χαιρόταν βλέποντας βάρκες με μετανάστες να ανατρέπονται λίγα μέτρα από τις ιταλικές ακτές. Ώμος αυτά τα σκάφη δεν ανατρέπονται από την κυβέρνησή μας, αλλά από τους αδίστακτους εγκληματίες που κάνουν ότι δεν τους βλέπουν, ενώ εμείς τους πολεμάμε.

Οι Ιταλοί το κατανοούν καθώς και στην Ευρώπη, ότι η Ιταλία έχει αλλάξει την προσέγγισή της για τους μετανάστες μετά από συμφωνίες με χώρες της Βόρειας Αφρικής και προτείνοντας καινοτόμες λύσεις όπως αυτή μεταξύ Ιταλίας-Αλβανίας.

Στέλνουμε μια αγκαλιά στον Αλβανό σοσιαλιστή πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος δέχεται πυρά μόνο και μόνο επειδή προσπάθησε να βοηθήσει την Ιταλία», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκλογική συνεδρίαση.

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τη Μελόνι και τον Ράμα στη Ρώμη, προβλέπει ότι οι μετανάστες από την Αφρική που φτάνουν στις ιταλικές ακτές θα σταλούν σε καταυλισμούς στην Αλβανία, έως ότου ληφθεί απόφαση για την τύχη τους, εάν γίνει δεκτό το αίτημά τους για άσυλο στη γειτονική χώρα.

Εκτιμάται ότι επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι ο καταυλισμός που θα κατασκευαστεί στο Gjader για να φιλοξενήσει τους μετανάστες, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν νωρίτερα τα δύο κράτη.

Το περασμένο καλοκαίρι, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι πραγματοποίησε ανεπίσημη επίσκεψη στην Αυλώνα μαζί με τα μέλη της οικογένειάς της, λίγους μήνες πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τους μετανάστες.

Πηγή: ATSH-ANSA, Top Channel

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Πηγή: ertnews.gr