Αλύγιστος Ολυμπιακός έκανε το 2-0 και κάνει πρόβα… τίτλου

Οι πρωταθλητές Ελλάδας κέρδισαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον αντίπαλό τους στη σειρά των τελικών της Basket League με 92-86 αυτή τη φορά και πλέον είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος με 17 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα του, ενώ ο Κάνααν με 16 ήταν ο παίκτης-κλειδί για τη σημερινή νίκη. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ λίγο έλειψε να κάνει ξανά double double (14π., (ριμπ.), ενώ για τους φιλοξενούμενους ξεχώρισαν οι Λεσόρ με 21 πόντους, Ναν με 13 και 12 πρόσθεσε ο Σλούκας.

Εντυπωσιακό παιχνίδι από πλευράς παραγωγικότητας το πρώτο πεντάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη τρία τρίποντα με τους Παπαπέτρου, Σλούκα και Ερνανγκόμεθ, ενώ ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις με τους Μιλουτίνοφ και Πίτερς. Το 13-12 δεν έλεγε πολλά, όμως φαινόταν πως ο ΠΑΟ ήταν περισσότερο διαβασμένος στην επίθεση και πάσαραν γρήγορα οι ψηλοί του. Ο Σέρβος ψηλός των Πειραιωτών έκανε καλή δουλειά σε επίθεση και ριμπάουντ, όμως χωρίς την παρουσία του στο ζωγραφιστό, ο Παπαπέτρου έπιασε δουλειά στο χαμηλό πόστ. Η είσοδος του Ουίλιαμς Γκος άλλαξε την επίθεση του Ολυμπιακού, την έκανε πιο απρόβλεπτη, όμως δύο τρίποντα του Σλούκα, έγραψα το 21-24 της πρώτης περιόδου.

Το παιχνίδι έγινε πιο σκληρό στη δεύτερο περίοδο, με τον Γκραντ να κυνηγάει παντού τον Ουίλιαμς Γκος, να τον αναγκάζει σε δύο σερί λάθη, όμως ο Αμερικανός είχε ρυθμό και σκόραρε με βολές. Ο Ολυμπιακός με τον Μακίσικ, προσπάθησε να επιτεθεί κάθετα, όμως αυτό το πλάνο δεν πήγε μακριά, ενώ και ο Πετρούσεφ δεν τροφοδοτήθηκε, όσο θα έπρεπε. Ο Γκριγκόνις με δύσκολο τρίποντο από τη γωνία έκανε το 28-34, με το τριφύλλι να έχει 5/9 από την περιφέρεια. Ο Μακίσικ απάντησε με ένα εκτός ισορροπίας σουτ κι αυτό ανέβασε την αυτοπεποίθηση των ερυθρολεύκων, που είδαν τον Γκος να ευστοχεί από τα οχτώ μέτρα και το 34-36 (17′), ανάγκασε τον Αταμάν να καλέσει τάιμ-άουτ. Ο Ολυμπιακός έπαιζε το αγαπημένο του παιχνίδι, με την κίνηση χωρίς τη μπάλα, ο Σλούκας διάβασε άριστα το παιχνίδι του Γκριγκόνις και το 38-39 του πρώτου ημιχρόνου, άφηνε όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Ο Ναν ξεκίνησε δυναμικά το τρίτο δεκάλεπτο με τέσσερις συνεχόμενους πόντους, ενώ και ο Παπανικολάου με γκολ-φάουλ, έδωσε πνοή στον Ολυμπιακό. Ο Ναν ξεκίνησε δυναμικά το τρίτο δεκάλεπτο με τέσσερις συνεχόμενους πόντους, ενώ και ο Παπανικολάου με γκολ-φάουλ, έδωσε πνοή στον Ολυμπιακό. Μάλιστα όταν αφυπνίστηκε ο Κάνααν κι ευστόχησε σε δύο σερί τρίποντο, το ΣΕΦ πήρε φωτιά και για πρώτη φορά βρέθηκε στο συν εφτά ο πρωταθλητής Ελλάδος (50-43). Ο Παναθηναϊκός έπαιζε ατομικό μπάσκετ, όλα τα περίμεναν από τον Ναν, όμως όσο η διαφορά δεν μεγάλωνε το ματς παιζόταν στα ίσα (54-46). Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα βρήκε το χέρι της από την περιφέρεια, ο Παναθηναϊκός, χωρίς τον Σλούκα στο παρκέ, ήταν ακέφαλος και το 60-46 στο 25ο λεπτό, έδινε στους γηπεδούχους μεγάλο αβαντάζ για το 2-0 στη σειρά. Οι πρωταθλητές Ευρώπης με ένα δικό τους 7-0 σερί, έριξαν τη διαφορά, χάρη στην ηρεμία του Σλούκα και την καλή άμυνα του Τζέριαν Γκραντ.

Οι γηπεδούχοι έδειχναν έχουν τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης, ο Γκος τροφοδοτούσε συνέχεια τον Μιλουτίνοφ, που με αντίπαλο τον Μήτογλου ήταν κυριαρχικός, είτε με βολές, είτε με καρφώματα. Το 74-62 δεν πτόησε τον Παναθηναϊκό, που με γκολ φάουλ των Γκριγκόνις και Λεσόρ μείωσε σε 74-67, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έβρισκε λύσεις από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, ο Παναθηναϊκός με τα φάουλ και το 76-70, κρατούσε άπαντες σε αγωνία. To ματς ήταν εκπληκτικό, αφού αμφότερες οι ομάδες σκόραραν, παρά την κρισιμότητα, όμως ο Ολυμπιακός κρατούσε σφιχτά το προβάδισμα των έξι πόντων (82-76.)

Τα δεκάλεπτα: 21-24, 38-39, 62-55,

Πηγή: ertsports.gr