Ερευνητές ανακάλυψαν ένα σπήλαιο στη Σελήνη που θεωρητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Το σπήλαιο εντοπίστηκε χάρη σε νέες τεχνικές για την επεξεργασία δεδομένων από το ραντάρ της αποστολής Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA που κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

«Οι θεωρίες για αυτές τις σπηλιές κυκλοφορούν εδώ και πάνω από 50 χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύουμε την ύπαρξή τους», δήλωσε ο αστρονόμος Λορέντζο Μπρουτσόνε από το Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Λεονάρντο Κάρερ από το Πανεπιστήμιο του Τρέντο, ανέλυσε τα δεδομένα που συνέλεξε το LRO της NASA το 2010. Καθώς πετούσε πάνω από μια αρχαία σεληνιακή πεδιάδα βασάλτη που ονομάζεται «Θάλασσα της Ηρεμίας», το ραντάρ εντόπισε έναν λάκκο στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε την ύπαρξη μιας σήραγγας, η οποία έχει πλάτος τουλάχιστον 40 μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές τέτοιες σήραγγες σχηματίζονται στη Γη από ποτάμια λάβας που κινούνται κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης. Όταν το ποτάμι στερεύει, η λάβα αφήνει πίσω της ένα μακρόστενο σπήλαιο. Οι ερευνητές εκτιμούν πως είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλα τέτοια σπήλαια στη Σελήνη και ότι ο εντοπισμός τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή των περιοχών για την εγκατάσταση μιας βάσης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy.

ΠΗΓΗ: Science Alert