Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών σε 12 δήμους που «δικαιώθηκαν» με ενστάσεις – Δεν έρχεται ραγδαία αλλαγή, είπε ο Όμηρος Τσάπαλος

Άγιοι Ανάργυροι, Καματερό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, Πειραιάς, Ιθάκη, Κάρπαθος, Λουτράκι, Κόρινθος, Σύμη, Πύργος , Ρόδος και Αστυπάλαια είναι οι 12 δήμοι που αναμένεται αναπροσαρμογή προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών, όπως είπε στο ΕΡΤΝews o εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

«Έγιναν λοιπόν κάποιες ενστάσεις από τους δήμους, γιατί θεώρησαν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Συνεστήθη μια επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη στο να αξιολογεί αυτές τις ενστάσεις και 12 από αυτούς τους δήμους ουσιαστικά δικαιώθηκαν.
Η επιτροπή θα λάβει υπόψιν τις ενστάσεις των Δήμων και ανεξάρτητους εκτιμητές, προκειμένου να υπάρξουν οι όποιες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες», είπε ο. Τσάπαλος επισημαίνοντας ότι κανένας δήμος δεν ζήτησε με την ένστασή του να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

Δεν δικαιώθηκαν πολλοί δήμοι που κατέθεσαν προτάσεις, γιατί οι φάκελοι τους ήταν ελλιπείς ως προς την τεκμηρίωση του γιατί πρέπει να μειωθούν αυτές οι αντικειμενικές, πρόσθεσε.
Δεν έρχεται κάποια ραγδαία αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, όπως τις ξέραμε σε όλη την επικράτεια, όπως τόνισε.

Πάγωμα των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ρύθμιση

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πάγωμα των επιτοκίων και στη μείωση για 44.000 πολίτες που μπήκαν σε ρύθμιση μέσα στον Απρίλιο μέσω της νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται άμεσα στη Βουλή με την οποία θα «παγώσουν» για ακόμα ένα χρόνο τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης.

«Ουσιαστικά αυτό το οποίο ανακοινώσαμε διά στόματος του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, είναι ότι ουσιαστικά επεκτείνεται το επιτόκιο 4,34% για 12 δόσεις και το 5, 84% από 24 έως 48 δόσεις έως και την 31η Μαρτίου του 2025.

Αυτό το κάναμε γιατί τον προηγούμενο μήνα αυτά τα επιτόκια αναφέρθηκαν στην προηγούμενη κατάσταση που ήταν στο 8% για ένα μήνα. Με τη νομοθετική που θα έχει αναδρομικότητα από 1η Απριλίου του 2024, θα πιάσουμε και εκείνους τους 44.000 περίπου οφειλέτες που μπήκαν σε ρύθμιση μέσα στον Απρίλιο με το υψηλό επιτόκιο, είπε ο Όμηρος Τσάπαλος.

Στη συνέχεια το 8% θα το κάνουμε 4%, οπότε μην αγωνιούν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, πρόσθεσε.

Ακόμα χαμηλότερα επιτόκια για ρύθμιση οφειλής με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει επιτόκιο 3% σταθερό, το οποίο δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού, ούτε σε ρύθμιση της ΑΑΔΕ και πολλοί αυτό δεν το ξέρουν, επεσήμανε ο κ. Τσάπαλος εξηγώντας: Μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα μπορεί οποιοσδήποτε να βάλει μέσα και τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Το δοσολόγιο είναι με σταθερό επιτόκιο 3% και για οικονομικά ασθενείς συνοδεύεται και από κούρεμα ενώ προστατεύεται και η κατοικία με αυτόν τον τρόπο.

Μέσα στο τετράμηνο του 2024 είχαμε 25.000 τέτοιες ρυθμίσεις και σε σχέση με πέρυσι είναι διπλάσιοι οι ρυθμοί για τον εξωδικαστικό, μηχανισμός που όμως αφορά οφειλές άνω των 10.000 ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤΝews – Εκπομπή « Συνδέσεις»