Με στόχο την αντιμετώπιση της υπερσυνταγογράφησης και της σπατάλης στο φάρμακο, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα από τις νέες διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζονται μέσω της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για «μηδενική ανοχή» απέναντι στην υπερσυνταγογράφηση, χαρακτηρίζοντάς την «σπατάλη που αποτελεί τελικά κλοπή από τους πολίτες».

Ο υπουργός τόνισε ότι τα χρήματα που χάνονται από την κακοδιαχείριση φαρμάκων στερούν από το σύστημα υγείας τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να παρέχονται καινοτόμες θεραπείες στους ασθενείς που τις χρειάζονται. «Αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από το υπουργείο, αλλά από τους πολίτες που κινδυνεύουν να μην έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη συνέντευξη, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε δύο ιδιαίτερα κραυγαλέες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης. Στην πρώτη περίπτωση, σε γιατρό επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ επειδή χρησιμοποίησε τον ΑΜΚΑ της μητέρας του για να γράψει χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα. Στη δεύτερη περίπτωση, μια γιατρός από τη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε φάρμακα κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, σε μέλη της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένης της 15χρονης κόρης της.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η γιατρός είχε γράψει συνολικά 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια φαρμάκων στον άνδρα της, στις δύο κόρες τους και στον εαυτό της, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των ελεγκτικών αρχών. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ασχολήθηκε προσωπικά με την υπόθεση, καθώς τον εξέπληξε το γεγονός ότι η 15χρονη κόρη της είχε λάβει συνταγές για τρεις διαφορετικές στατίνες – φάρμακα που συνήθως χορηγούνται για τη ρύθμιση της χοληστερίνης.

«Τηλεφώνησα στην γιατρό προσωπικά, και εκείνη μου είπε ότι η κόρη της πάσχει από πολύ σπάνια πάθηση, αλλά υποσχέθηκε ότι δεν θα το ξανακάνει», ανέφερε ο υπουργός. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ίδια γιατρός είχε συνταγογραφήσει φάρμακα ακόμα και σε αλλοδαπό τεχνικό που βρισκόταν στη Μυτιλήνη για μια συναυλία, ο οποίος έφυγε από το νησί έχοντας λάβει 1.000 τεμάχια φαρμάκων.

Η μάχη κατά της υπερσυνταγογράφησης συνεχίζεται με αυστηρούς ελέγχους από το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες αρχές. Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν σκληρές ποινές και πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ελέγχει διεξοδικά τις συνταγογραφικές πρακτικές προκειμένου να περιορίσει τη σπατάλη στο φάρμακο και να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή χρήση των δημόσιων πόρων.

10 κραυγαλέες περιπτώσεις

Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας και αφορούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταγογράφησης είναι ενδεικτικά:

  • Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
  • Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της αλλά και στον εαυτό της.
  • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε σε δύο αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
  • Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενούς.
  • Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε έναν ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενούς.
  • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για τέσσερα παιδιά που είναι μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.
  • Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε δέκα ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
  • Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε σε τέσσερις ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.
  • Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1.500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή.
  • Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων, προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Είναι αυτονόητο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ότι αυτοί οι γιατροί αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.