Από μηχανής… Γιόβιτς κράτησε τη Σερβία ζωντανή στην εκπνοή

Σε ένα πολύ όμορφο αλλά και αγχωτικό παιχνίδι στην “Allianz Arena” του Μονάχου, ο επιθετικός της Μίλαν ισοφάρισε (1-1) στο 90’+5′ τη Σλοβενία κι άφησε όλα τα σενάρια για την πρόκριση στους “16” του Euro2024 ανοιχτά.

Ένα πραγματικό buzzer-beater από τον Λούκα Γιόβιτς έκρινε το πρώτο ματς της Πέμπτης (20/6) στα γήπεδα της Γερμανίας. Ο Σέρβος φορ σκόραρε με κεφαλιά στο 94:58 και διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Κάπως έτσι, η χώρα του έμεινε… ζωντανή με ελπίδες να συνεχίσει στη διοργάνωση, ενώ η Σλοβενία των Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς έχασε μία μοναδική ευκαιρία. Αγωνίστηκαν και οι Ζίβκοβιτς και Γκατσίνοβιτς.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Οι Σέρβοι μπήκαν στο χορτάρι όντες μουδιασμένοι και μετά το πρώτο πεντάλεπτο που είχαν την κατοχή την έχασαν. Οι Σλοβένοι έμοιαζαν να πατάνε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και δημιούργησαν κάποιες ευκαιρίες στο πρώτο 20λεπτο, με καμία εξ αυτών όμως να αγχώνει ιδιαίτερα τον Ραΐκοβιτς. Στο 31′ η ομάδα του Στοΐκοβιτς… άγγιξε το γκολ, όταν ο Μίτροβιτς βρέθηκε απέναντι από τον Όμπλακ μέσα στην μικρή περιοχή αλλά δεν κατάφερε να τον νικήσει. Η… απάντηση ήρθε στο 38′, όταν ο Έλσνικ σούταρε μέσα από την περιοχή με την μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι. Στη συνέχεια της φάσης ο Σπόραρ δεν κατάφερε να κάνει επαφή για να τη στείλει στα δίχτυα, ενώ ο Σέσκο πλάσαρε ψηλά.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μία σπουδαία ευκαιρία, όταν μετά από νέα δημιουργία του Τάντιτς, ο Μίτροβιτς βγήκε τετ α τετ με τον Όμπλακ αλλά ο Σλοβένος τον σταμάτησε ξανά. Αμέσως μετά ακολούθησαν νέες καλές φάσεις, από τα πόδια των Γκατσίνοβιτς και Μίτροβιτς. Ο ρυθμός σιγά σιγά ανέβαινε, με αμφότερες τις ομάδες να γίνονται επικίνδυνες. Στο 58′ ο Σέσκο έπιασε ένα ωραίο σουτ από τα όρια της περιοχής, όμως ο Ραΐκοβιτς έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Στο 69′ οι Σλοβένοι αναπτύχθηκαν πολύ ωραία από τον άξονα, ο Έλσνικ τροφοδοτήθηκε στα αριστερά, γύρισε στο δεύτερο δοκάρι κι εκεί πετάχτηκε ο Κάρνιτσνικ για να σκοράρει και να κάνει το 1-0. Τρία λεπτά αργότερα ο Μίτροβιτς άγγιξε την ισοφάριση, αλλά το σουτ του από κοντινή απόσταση σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Στο τελευταίο τέταρτο οι Σέρβοι πήραν μέτρα στο γήπεδο και πίεσαν ασφυκτικά. Εν τέλει, βρήκαν το γκολ της ισοφάρισης στο 90’+5′ με κεφαλιά του Γιόβιτς μετά από κόρνερ του Ίλιτς. Κάπως έτσι έμειναν… ζωντανοί στη μάχη της πρόκρισης.

ΓΚΟΛ: 69′ Κάρνιτσνικ – 90’+5′ Γιόβιτς
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 87′ Γιάνζα, 90’+4′ Βιπότνικ – 25′ Μλαντένοβιτς, 54′ Λούκιτς, 90’+2′ Γιόβιτς, 90’+3′ Γκατσίνοβιτς
ΚΟΚΚΙΝΗ: –
ΔΟΚΑΡΙ: 38′ Έλσνικ – 72′ Μίτροβιτς
STATS: Η Σλοβενία μέτρησε οκτώ σουτ μόνο στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα κόντρα στη Σερβία. Λίγες ημέρες πριν, η Αγγλία είχε σε ολόκληρο το παιχνίδι κόντρα στην ίδια ομάδα μόλις πέντε σουτ.

Σλοβενία (Ματίας Κεκ): Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Ντρκούσιτς, Μπιγιόλ, Γιάνζα, Στογιάνοβιτς (76′ Βέρμπιτς), Τσέριν, Μλάκαρ (64′ Γκόρεντς Στάνκοβιτς), Έλσνικ (90’+1′ Μπρέκαλο), Σπόραρ, Σέσκο (76′ Βιπότνικ).

Σερβία (Ντράγκαν Στοΐκοβιτς): Ραΐκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Βελίκοβιτς, Πάβλοβιτς, Ζίβκοβιτς (82′ Μιρμάντσεβιτς), Ίλιτς, Λούκιτς (64′ Μιλίνοβιτς-Σάβιτς), Μλαντένοβιτς (46′ Γκατσίνοβιτς), Τάντιτς (82′ Σάμαρτζιτς), Βλάχοβιτς (64′ Γιόβιτς), Μίτροβιτς.

Το πρόγραμμα και η βαθμολογία του Γ’ Ομίλου:

Κυριακή 16 Ιουνίου

Σλοβενία – Δανία 1-1
Σερβία – Αγγλία 0-1

Τετάρτη 20 Ιουνίου

Σλοβενία – Σερβία 1-1
19:00 Δανία – Αγγλία (ΕΡΤ1)

Τρίτη 25 Ιουνίου

22:00 Αγγλία – Σλοβενία (ΕΡΤ1)
22:00 Δανία – Σερβία (ΕΡΤ3)

1. Αγγλία 3β. (1-0)
2. Σλοβενία 2β. (2-2)
3. Δανία 1β. (1-1)
4. Σερβία 1β. (1-2)

*Στην περίπτωση ισοβαθμίας, το 1ο κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων. Το 2ο κριτήριο είναι τα συνολικά τέρματα.//Α.