Aποκαλυπτικό δημοσίευμα για Ισραήλ – Η Μοσάντ απειλούσε εισαγγελέα της Χάγης για να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Aντιδράσεις και ερωτήματα έχει προκαλέσει ένα δημοσίευμα του Guardian που κάνει λόγο για απειλές της Μοσάντ, κατά της επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Παντελής Γκόνος, οι απειλές αυτές έγιναν χρόνια πριν. Η τότε Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούντα, από το 2015 είχε αρχίσει να κινεί τις διαδικασίες για να δει αν μπορεί να απαγγελθούν στο Ισραήλ κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη.

Και αυτό ήταν κάτι το οποίο, όπως αποκαλύπτεται τώρα, το Ισραήλ ήθελε να αποφύγει πάση θυσία. Και γι’ αυτό ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, ο Γιόσι Κόεν, σύμφωνα με τον Guardian, όχι μόνο απειλούσε τη γενική εισαγγελέα τότε, αλλά την καταδίωκε σαν stalker.

Στην αρχή την είχε προσεγγίσει πιο ήπια για να τη γνωρίσει και να προσπαθήσει να την πείσει. Κάποια στιγμή της είχε πει σύμφωνα με την καταγγελία της: «βοήθησέ μας να σε φροντίσουμε. Δεν θέλεις να μπεις σε καταστάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δική σου ασφάλεια ή της οικογένειάς σου».

Η βρετανική εφημερίδα έχει αναρτήσει ένα δεύτερο ρεπορτάζ τις τελευταίες ώρες που λέει ότι το Ισραήλ επί μία δεκαετία σχεδόν διεξήγαγε ένα μυστικό πόλεμο κατά στελεχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.