Αργεντινή: «Persona non grata» o Ν. Μαδούρο από το νομοθετικό σώμα του Μπουένος Άιρες

Το νομοθετικό σώμα της πόλης του Μπουένος Άιρες, της πρωτεύουσας της Αργεντινής, ενέκρινε ψήφισμα που κηρύσσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, «persona non grata».

Αυτό «λόγω των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των πολιτών της Βενεζουέλας στη χώρα τους».

Το ψήφισμα, το οποίο προωθήθηκε από τους νομοθέτες Claudio Romero και Emmanuel Ferrario, από το συντηρητικό Republican Proposal (Pro), υποβλήθηκε σε επεξεργασία «κατόπιν αιτήματος της διασποράς της Βενεζουέλας στην Αργεντινή». Ομοίως, είχε την θετική ψήφο της πλειοψηφίας των μελών του σΏματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του θεσμού, που αποτελείται από εξήντα βουλευτές.

Ωστόσο, οι νομοθέτες του Αριστερού Μετώπου απείχαν και οι νομοθέτες της Union por la Patria (Κιρτσνεριστές) καταψήφισαν.

«Στην πόλη του Μπουένος Άιρες δεν πρόκειται να ανεχθούμε δικτάτορες, ανθρώπους που έρχονται να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπους που διαπράττουν θηριωδίες στη χώρα τους στο όνομα μιας επανάστασης που δεν υπάρχει, ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα βασανιστήρια ως μέθοδο κυβέρνηση», δήλωσε ο νομοθέτης και εισηγητής  Romero.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε 45 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα της Καραϊβικής.

Έξι πολίτες που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας παραμένουν σε άσυλο από την περασμένη 26η Μαρτίου στην κατοικία της πρεσβείας της Αργεντινής στο Καράκας.

Στις 30 Μαΐου, η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Νταϊάνα Μοντίνο, ζήτησε από τη Βενεζουέλα «να εκδώσει αμέσως ασφαλείς διόδους», σε συμμόρφωση με τη Σύμβαση του Καράκας του 1954 για το Διπλωματικό Άσυλο, ώστε αυτή η ομάδα να μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

EFE