Αρνητικό επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των Ευρωεκλογών

Σημαντικές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (11/6) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Οι επενδυτές αντιδρούν με αρνητικό τρόπο στα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού το δεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού σημείωσε ισχυρά ποσοστά. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε τη γαλλική κυβέρνηση ότι οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι αρνητικές για το πιστωτικό προφίλ της χώρας.

«Η πιθανή πολιτική αστάθεια είναι ένας πιστωτικός κίνδυνος δεδομένης της δημοσιονομικής εικόνας, γεμάτη προκλήσεις, που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση. Μια αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αύξανε επίσης τις καθοδικές πιστωτικές πιέσεις», υπογραμμίζει.

Στο μεταξύ, η προσοχή στρέφεται τώρα στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια και στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου, που θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια μόνο μία φορά φέτος, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, καθώς ο παρατεταμένος πληθωρισμός αναγκάζει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προσαρμόσει το πρόγραμμά της για τη μείωση του κόστους δανεισμού. Στην συνεδρίαση της Fed που θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής αναμένεται να μειώσουν ακόμη και τις δικές τους προβλέψεις για περικοπές φέτος από τρεις σε δύο ή ακόμη και σε μία.

Επίσης, αύριο, η Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμού τον Μάιο, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Fed σχετικά με τα επιτόκια.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,62%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 1,13%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 1,56%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,65% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,95%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 87 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1448,75 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,69%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Σημαντικές διαφοροποιήσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,63%. Αντίθετα, σημαντική αύξηση καταγράφει το κόστος δανεισμού της Γαλλίας με την απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου να ενισχύεται περαιτέρω κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,28%. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 7 bps στο 4,14%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα μόλις κατά 2 μονάδες, στο 3,45%, όπως και της Πορτογαλίας που κινείται στο 3,31% με αύξηση της απόδοσης μόνο κατά 1 bps, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,81%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Μικρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 0,49%, στα 77,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη πτώση 0,36%, βρίσκεται στα $ 81,34.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές διακυμάνσεις έναντι της βρετανικής λίρας και του γιεν, ενώ ενισχύεται εκ νέου με το ευρώ. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0722 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό κυμαίνεται στα 157,05 γιεν/δολ.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου να διαπραγματεύονται στα 2334,10 δολ./ουγκιά. Σε αρνητική πορεία το ασήμι, που υποχωρεί κάτω από τα 30 δολάρια ανά ουγκιά.