Γαλλία: Μεγάλες διαδηλώσεις στις πόλεις κατά του κόμματος της Μαρίν Λεπέν

Πιο διχασμένη παρά ποτέ εμφανίζεται η Γαλλία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έφερε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στην πρώτη θέση και κατέταξε το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν τρίτη δύναμη, κάτι που ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Μακρόν ξεκάθαρη. Αβεβαιη όμως η πολιτική ζωή στη χώρα παρά το γεγονός ότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Μαρίν Λεπέν αναδεικνύοντας τον επικεφαλής της λεπενικής ακροδεξιάς, Ζορντάν Μπαρντελά, τον αποκαλούμενο από πολλά ΜΜΕ και Κεν, λόγω του παρουσιαστικού του, No1 στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια για την επικείμενη επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι φανερή, με τους δρόμους γαλλικών πόλεων να φιλοξενούν την ανησυχία και την αντίδραση του κόσμου σε μία νέα και αβέβαιη εποχή για το Παρίσι κι όλα αυτά λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου.

Οι διαδηλώσεις

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Παρίσι και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις κατά της ανόδου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

Τις διαδηλώσεις στήριξε ενεργά ο γαλλικός, αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αποτελεί μια πρωτοφανή ένωση της Γαλλικής Αριστεράς κατά της ακροδεξιάς. Μάλιστα, η επικεφαλής του ισχυρού, αριστερού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ειδική αναφορά στις διαδηλώσεις που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υποψηφίων του κόμματος.

Η αστυνομία ανέφερε πως 350.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε πορείες και 21.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί αφότου συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σε συλλαλητήρια κατά του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού RN πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Τουλάχιστον 150 πορείες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Λιόν και η Λιλ.