Νετανιάχου: Απογοήτευση για την άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα κατά του ΔΠΔ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την «απογοήτευσή του» για την άρνηση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο υποστήριξαν την επιβολή κυρώσεων στο δικαστήριο, αλλά ο Λευκός Οίκος απέρριψε αυτή την προσέγγιση.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε την Τρίτη: «Δεν πιστεύουμε ότι η επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι η σωστή προσέγγιση εδώ».

Σε συνέντευξη στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό Sirius XM, που μεταδόθηκε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε : «Νόμιζα ότι αυτή ήταν η θέση των ΗΠΑ, επειδή πριν από λίγες ημέρες υπήρχε δικομματική συναίνεση για αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν ζήτησε τον Μάιο την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ, εκτός από τους τρεις ηγέτες της Χαμάς, τον Γιαχία Σινγουάρ, τον Ισμαήλ Χανίγιε και τον Μοχάμεντ αλ-Ντέιφ, ως ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ των δύο μερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης βάσει του οποίου ιδρύθηκε το Ποινικό Δικαστήριο και συνήθως αρνούνται να αναγνωρίσουν τη δικαιοδοσία τους να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Αμερικανών πολιτών, αλλά συνεργάστηκε μαζί του σε ορισμένες περιπτώσεις ως παρατηρητής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει «να συνεργαστεί μαζί σας σε δικομματική βάση για να λάβει την κατάλληλη απάντηση», σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου.

Η συνέντευξη του Νετανιάχου ήρθε εν μέσω ασυμφωνιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του πιο εξέχοντος συμμάχου τους στην περιοχή στο πλαίσιο της διαχείρισης του πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ, ειδικά όσον αφορά τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων Παλαιστινίων αμάχων, αλλά αυτές οι αποκλίσεις δεν αντικατοπτρίζονται σημαντικά στο Αμερικανική πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.