Χ. Καστανίδης: Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ το συντομότερο

Για τις εξελίξει στο ΠΑΣΟΚ μίλησε στην εκπομπή Newsroom και τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Χάρης Καστανίδης.

«Πρώτα απ’ όλα δεν γνωρίζω ποιοι θα είναι υποψήφιοι, αλλά δεν μπορεί και να έχω επιλέξει κάποιον» τόνισε ο κ. Καστανίδης ερωτηθείς για τον ποιον θα στηρίξει για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα ανέφερε «δεν γνωρίζω το σύνολο των υποψηφιοτήτων. Μπορεί κανείς να εικάσει, αλλά με εικασίες δεν βγαίνει συμπέρασμα. Συνεπώς, μια υπεύθυνη στάση θα ήταν πρώτον, να δει αν θα κινηθούν οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή πριν από το τέλος του 2025. Και το δεύτερο είναι ότι εάν πράγματι κινήσουν οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού, να δει κανείς το σύνολο των υποψηφίων ώστε να μπορεί και να επιλέξει. Συνεπώς δεν θα μπορούσα σε πρόωρο χρόνο να σας πω κάτι».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχει δυνατότητα μετά σε αυτό το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να πάρει παράταση αυτή η διαδικασία για το 2025 κι αν θα αντέξει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Καστανίδης ανέφερε « κυρία Παπαμιχαήλ νομίζω ότι σωστό το ερώτημά σας και προφανής η απάντηση.

»Μια υπεύθυνη στάση από την πλευρά μιας ηγεσίας που είναι και συναινετική και συνθετική και καθόλου διαιρετική – έτσι πρέπει να είναι μια ηγεσία- όταν βρίσκεται ενώπιον πολιτικών θεμάτων σοβαρών που φαίνεται ότι δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει, είναι καλό, μετά μάλιστα και τις υποδείξεις που έγιναν από διάφορα στελέχη, να προχωρήσει σε μια εκλογική εσωτερική αναμέτρηση όσο γίνεται το συντομότερο δυνατό».

Σε άλλο σημείο είπε « Υπάρχουν άνθρωποι, δεν θα αναφερθώ ονομαστικά στελέχη, πολύ στενοί συνεργάτες, οι μέντορες του κυρίου Ανδρουλάκη που στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ταυτίστηκαν με την άποψη ότι θα πρέπει να εκκαθαριστεί γρήγορα το ζήτημα της ηγεσίας. Όλως παραδόξως μάλιστα, πολλοί εξ αυτών μίλησαν πιο αυστηρά και από μένα».

« Όλα αυτά που συζητάμε τώρα για το θέμα της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να τα βάλουμε στη σωστή τους διάσταση.
Οι εσωτερικές εξελίξεις σε ένα κόμμα έχουν το ενδιαφέρον τους, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στη Νέα Δημοκρατία, αλλά ειδικά σε ότι αφορά τον προοδευτικό χώρο, η μικρή εικόνα είναι τι θα γίνει με τα ηγετικά θέματα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι πως θα διαμορφωθεί μέσα από τη σύγκλιση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.
μια μεγάλη παράταξη που θα διεκδικήσει με αξιοπρόσεκτο τρόπο τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».

«[…]αποτιμάς το εκλογικό αποτέλεσμα και υπολογίζεις τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος με βάση αυτά που ειπώθηκαν ως στόχοι πριν από τις εκλογές, Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να ζητήσω από τον κύριο Μητσοτάκη που χάνει ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, τι θα κάνει στο κόμμα του διότι μέχρι στιγμής η συνεκτική ύλη είναι η εξουσία που ασκεί.
Εάν κάποιος φωτισμένος ηγέτης της Δεξιάς έβλεπε να χάνει ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, θα μπορούσε να σκεφθεί κάτι παραπάνω από έναν ανασχηματισμό αμφιλεγόμενων προσώπων.

»Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν μπορώ να υποδείξω τι πρέπει να κάνει ο κύριος Κασσελάκης, ο οποίος έθεσε ως στόχο να πάρει 20% και πάνω και είδε να χάνει 385.000 ψηφοφόρους. Η δημοκρατική ευαισθησία είναι κάτι που δεν αναζητείται πρέπει να το έχεις για να οδηγηθείς στη σωστή απάντηση. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας και πολιτικής τάξης.

»Σε ό, τι αφορά λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ χάνει 110.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2023, όπως και οι άλλοι έχασαν πολύ, πολύ περισσότερα. Αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζω ότι ο στόχος είναι ότι θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να βγει, όπως τον όρισε ο πρόεδρός του τον στόχο, να βγει αξιωματική αντιπολίτευση με ισχυρή εκλογική ενίσχυση, ώστε μάλιστα την επόμενη φορά, δηλαδή στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι 12,7 επί του 40% του εκλογικού σώματος.

»Δηλαδή θα ήταν λιγότερο εάν ήταν 50%, ας πούμε η συμμετοχή. Για φανταστείτε τώρα με 12,7, έστω επί του 40%, διεκδικείς την κυβέρνηση; είσαι την επόμενη φορά αξιωματική αντιπολίτευση; Επειδή θα πρέπει να σταματήσει μια συζήτηση η οποία δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων γι’ αυτό ακριβώς έθεσα προηγουμένως την ανάγκη να συζητήσουμε ένα μεγάλο θέμα που είναι η ανάγκη μιας νέας δημοκρατικής παράταξης που λέει σημαντικά πράγματα για το μέλλον του τόπου και των Ελλήνων πολιτών και οδηγείται στη νίκη την επόμενη φορά».

Σχετικά με το πότε πρέπει να γίνουν εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «νομίζω ότι ένας εύλογος χρόνος για τη σωστή προετοιμασία είναι να δει κανείς από το φθινόπωρο κάπου εκεί κοντά και ύστερα».

«Ιστορικά μιλώντας, αλλά και με βάση τους όρους του παρόντος, θα ήθελα να είναι το κόμμα στο οποίο ανήκω μια παράταξη που κερδίζει με άλματα ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου και συνεπώς οδηγείται σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου θα βγει νικητής το ΠΑΣΟΚ. Όμως διαπιστώσαμε ότι σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μιλώ για Μάιο, Ιούνιο 2023 και τώρα στις ευρωεκλογές, σε αυτό λοιπόν το χρονικό περιθώριο είχαμε τρεις ευκαιρίες σημαντικές. Σε αυτές τις δοθείσες τρεις ευκαιρίες είχαμε από τα κόμματα του προοδευτικού τόξου φτωχά εκλογικά αποτελέσματα. Κάποιος γύρω στο 12 – 13, κάποιος γύρω στο 14 με 15 και η νέα παράταξη που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, δηλαδή περίπου 3%.

»Εάν λοιπόν κανείς παραμείνει στην διαπίστωση ότι στις δοθείσες ευκαιρίες δεν μπόρεσε κανένα κόμμα να εκτιναχθεί κυριολεκτικά ψηλά στον εκλογικό ορίζοντα για να έχει δυνατότητες να πετύχει τη νίκη, εφόσον δε συνέβη, πρέπει να σκεφτούμε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από τη συνένωση μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, για να πάμε σε μια μεγάλη παράταξη που θα διεκδικήσει τις εκλογές».

«Συνηθίζουμε στον τόπο μας πολλές φορές να κάνουμε προώθηση, να κατασκευάζουμε πρωθύστερο σχήματα πριν καν διαπιστώσουμε αν υπάρχουν οι οργανωτικές ή ιδεολογικές και πολιτικές προϋποθέσεις για το αναγκαίο, που είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Ψάχνουμε να βρούμε τα καπέλα της προοδευτικής, τους αρχηγούς. Τους αρχηγούς θα τους βρούμε μετά σε μια ανοιχτή, ελεύθερη εκλογική διαδικασία.

»Γι’ αυτό και διαφωνώ με αυτούς που σπεύδουν στα πλαίσια μιας αμφιλεγόμενης πολυλογίας, μιας μέτριας πολυλογίας, να βαφτίζουν τους εαυτούς τους ως επίδοξους αρχηγούς. Εκεί μπορεί να εμφανιστούν μεγάλα πολιτικά μεγέθη. Θα δούμε ποια είναι αυτά που θα διεκδικήσουν την ηγεσία μιας νέας παράταξης. Αλλά πρώτα να μας προκύψει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη από τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων» ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Καστανίδης.