Η προσπάθεια διοργάνωσης debate ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα και Νίκο Ανδρουλάκη, φαίνεται να καταλήγει σε αδιέξοδο, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν βολές και να κατηγορούν η μία την άλλη για την αποτυχία πραγματοποίησης της τηλεμαχίας.

Συνεργάτες του Χάρη Δούκα κατηγορούν ανοιχτά τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι η άρνησή του να συμμετάσχει στο debate ήταν προαποφασισμένη. «Ο κ. Ανδρουλάκης δε θέλει το debate. Μετά από 2 μέρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες από την πλευρά του φαίνεται να ήταν προσχηματικές, το επιτελείο του ανακοίνωσε σήμερα ότι το debate δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ότι η πλευρά τους ήταν απόλυτα ανοιχτή ως προς την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής της συζήτησης.

Παράλληλα, οι συνεργάτες του κ. Δούκα αμφισβητούν την ειλικρίνεια των αιτιολογήσεων από την πλευρά Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «η πρότασή μας ήταν σαφής: Debate οποιαδήποτε ώρα και μέρα». Και συνεχίζουν με καυστικό τόνο: «Όσο για τις δικαιολογίες περί Δημοτικού Συμβουλίου στην Αθήνα, υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε ανακοινώσει, ήδη από τη Δευτέρα, προεκλογική ομιλία στον Πύργο».

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων κλιμακώθηκαν μετά την επίσημη τοποθέτηση του επιτελείου του Νίκου Ανδρουλάκη, που εξηγούσε ότι το debate δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί λόγω προγραμματιστικών δυσκολιών. «Δεδομένης της σημερινής εξ αναβολής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, οι πρόσφορες ημέρες για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ ήταν η Πέμπτη ή η Παρασκευή», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ενώ επισημαίνουν ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να αλλάξει ο προγραμματισμός της κεντρικής συγκέντρωσης του νυν προέδρου στη Θεσσαλονίκη, που είχε οριστεί εδώ και καιρό. «Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό», κατέληξαν, απορρίπτοντας την πρόταση για debate σε μέρα χαμηλής τηλεθέασης, λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα της Εθνικής.

Η πλευρά Δούκα αντέδρασε άμεσα, κατηγορώντας τον κ. Ανδρουλάκη ότι αποφεύγει τον ανοιχτό διάλογο και δεν τιμά τις δημόσιες δεσμεύσεις του. «Ο κ. Ανδρουλάκης απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν επιθυμεί τον δημοκρατικό διάλογο στο ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν σε νέα ανακοίνωσή τους.

Από την άλλη, το επιτελείο Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζει πως «το debate πρέπει να μην αντιστρέψει τις πολύ καλές εντυπώσεις που άφησε η προηγούμενη τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των 6 υποψηφίων Προέδρων και να είναι μια πολιτικά προωθητική διαδικασία εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο και κατ’ επέκταση τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα». Υποστηρίζουν πως η πρόταση για διεξαγωγή του ντιμπέιτ το Σάββατο ή ανήμερα των εσωκομματικών εκλογών είναι «εντελώς προσχηματική» και δεν συμβάλλει στο κύρος της όλης διαδικασίας.

Η απόφαση αυτή πυροδότησε νέες αντιδράσεις από το στρατόπεδο Δούκα, με τον υποψήφιο πρόεδρο να δηλώνει δημόσια ότι παραμένει διαθέσιμος για debate ανά πάσα στιγμή, και να καλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναθεωρήσει τη στάση του.

Με τις εσωκομματικές εκλογές να πλησιάζουν και το κλίμα να πολώνεται, το ζήτημα του debate παίρνει διαστάσεις που ξεπερνούν τις συνηθισμένες αντιπαραθέσεις, θέτοντας ερωτήματα για την πορεία της προεκλογικής καμπάνιας και την επικοινωνιακή στρατηγική των δύο υποψηφίων. Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι η αποτυχία συμφωνίας για τη διεξαγωγή του debate μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, δημιουργώντας εντυπώσεις και πολιτικά συμπεράσματα που θα επηρεάσουν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.