Χιλή: Θα υποστηρίξει τη Ν. Αφρική στο ΔΠΔ κατά της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας

Η Χιλή θα συμμετάσχει στη δράση που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) στην οποία το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς στο κοινοβούλιο της χώρας, αναφέρει το dpa.

«Δεν θα πάψουμε ποτέ να είμαστε εξοργισμένοι με τις τυφλές και απολύτως δυσανάλογες ενέργειες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών», είπε ο Μπόριτς, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Χιλής το Σάββατο.

Η Χιλή θα συμμετάσχει και θα υποστηρίξει τη δράση της Νότιας Αφρικής, πρόσθεσε.

 Ο Μπόριτς καταδίκασε επίσης την επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ζήτησε την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

«Δεν δέχομαι να αναγκαστούμε να διαλέξουμε ανάμεσα στους βαρβάρους», τόνισε.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε το Υπουργείο Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ, η Χιλή ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αναγνώριση δύο κρατών – του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Η Νότια Αφρική ξεκίνησε νομική δράση στη Χάγη στα τέλη του περασμένου έτους. Σε μια προκαταρκτική απόφαση, το ICJ διέταξε το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία και να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό.

Στα τέλη Μαΐου, το ICJ διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεση στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα.

Την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 36.439 -εκ των οποίων τουλάχιστον 60 το τελευταίο 24ωρο- και των τραυματιών τους 82.627.