Χονγκ Κονγκ: Δεκατέσσερις πολιτικοί ηγέτες υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία

Δεκατέσσερις πολιτικοί ηγέτες υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ κρίθηκαν ένοχοι αυτήν την Πέμπτη για συνωμοσία  και για την ανατροπή της δημόσιας τάξης από δικαστήριο σε μια εξέχουσα υπόθεση εθνικής ασφάλειας.

Η ακρόαση τράβηξε την προσοχή μεγάλου πλήθους, συμπεριλαμβανομένων ξένων διπλωματών, που γέμισαν δύο αίθουσες ακροάσεων σήμερα το πρωί.

Δύο από τους κατηγορούμενους, ο δικηγόρος Lau Wai-chung, 56 ετών, και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Lee Yue-shun, 30 ετών, αθωώθηκαν από το δικαστήριο στο West Kowloon. Η δικαστική συνεδρίαση βρίσκεται σε διακοπή και θα συνεχιστεί στις 14:30 τοπική ώρα (06:30 GMT).

Οι 16 συνολικά κατηγορούμενοι αποτελούν μέρος των 47 υπόδικων που εμπλέκονται σε μια εκτεταμένη δικαστική διαδικασία, στην οποία κατηγορήθηκαν για συνωμοσία για να ανατρέψουν την κρατική εξουσία μέσω της συμμετοχής τους σε ανεπίσημες προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν από το στρατόπεδο υπέρ της δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2020 .Προηγουμένως, είχαν υποστηρίξει την αθωότητά τους, ενώ οι άλλοι 31 υπόδικοι, αποδέχθηκαν τις κατηγορίες.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι εξέχοντες δημοκρατικοί ηγέτες, όπως οι πρώην νομοθέτες Leung Kwok-hung και Lam Cheuk-ting, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι σήμερα το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η εισαγγελία κατηγόρησε τους κατηγορούμενους για ανατροπή με τη συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές για να κερδίσουν την πλειοψηφία στο Νομοθετικό Συμβούλιο, το μίνι κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ. Η έρευνα προσέλκυσε 610.000 πολίτες να ψηφίσουν.

Τον Οκτώβριο του 2023, μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν στις Ειδικές Διαδικασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέδωσε μια δήλωση στην οποία τόνιζαν ότι ήταν «πολύ ανήσυχοι» για τη χρήση μαζικών δικαστηρίων σε υποθέσεις εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ.

Αναρωτήθηκαν επίσης «πώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εγγυήσεις που εγγυώνται τη δίκαιη διαδικασία και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη».

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απάντησε χαρακτηρίζοντας αυτά τα σχόλια “λάθος”.

Η δίκη ανέδειξε επίσης ρήγματα μεταξύ των κατηγορουμένων, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες στο φιλοδημοκρατικό πολιτικό φάσμα του Χονγκ Κονγκ.

Τρεις από τους κατηγορούμενους επέλεξαν να γίνουν μάρτυρες κατηγορίας, γεγονός που πυροδότησε κριτική σε ορισμένους χρήστες του Διαδικτύου.