Χώρα transit για τα καρτέλ κοκαΐνης η Ελλάδα – Έρευνα της ΕΡΤ

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πραγματοποιούν έλεγχο για κοκαϊνη με ακτίνες XRAY σε κοντέινερ – ψυγείο γεμάτο με ανανάδες. Είναι ένα από τα εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια που ελέγχονται καθημερινά στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά. Η κάμερα του ΕΡΤNews κατέγραψε όλα τα στάδια ελέγχου των Αρχών από τα μηχανήματα XRAY, τον έλεγχο με τα εκπαιδευμένα σκυλιά αλλά και τον φυσικό έλεγχο στις σφραγίδες των κοντέινερ και των φορτίων. Αμέσως μετά τον ακτινοσκοπικό έλεγχο, οι ελεγκτές κάνουν ταυτοποίηση της σφραγίδας με την οποία φορτώθηκε το εμπορευματοκιβώτιο.

Ο Ηλίας Λιόντος, αναπληρωτής διεύθυνσης του 3ου Τελωνείου Πειραιά επισήμανε «αφού ελέγξαμε τη σφραγίδα τότε προχωρούμε στο σπάσιμο της σφραγίδας και στο άνοιγμα του εμπορευματοκιβωτίου όπου οι ελεγκτές μας κάνουν το λεγόμενο rip off όπου ρίχνουν τα ναρκωτικά επάνω στο φορτίο ή κάτω. Συνήθως που κρύβουν τα ναρκωτικά στο κοντέινερ; Συνήθως στο ψυκτικό μηχάνημα γιατί εκεί έχουν πρόσβαση οι ναρκέμποροι εκτός φορτίου». Επίσης ο κ. Λιόντος τόνισε «Τώρα τελευταία έχουμε εντοπίσει κοκαΐνη προερχόμενες από χώρες της Λατινικής Αμερικής σε διαφόρων ειδών εμπορεύματα. Όπως; Όπως γαρίδες, καλαμάρια, μπανάνες, ανανάδες».

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ «ξεσκονίζουν» το κοντέινερ και με ειδικό ενδοσκόπιο βλέπουν το  εσωτερικό του. Εφόσον κρίνεται ύποπτο, αναλαμβάνει ο σκύλος ανιχνευτής. Με το σήμα του σκύλου γίνεται καθολικός έλεγχος στο φορτίο.

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα transit για τη διακίνηση κοκαΐνης προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Τα φορτία ξεκινάνε από το λιμάνι του Γκουαγιακίλ στο Εκουαδόρ, διασχίζουν τον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και φτάνουν στον Πειραιά.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν και κατέσχεσαν περισσότερα από 300 κιλά κοκαϊνης σε κοντέινερ που είχαν φορτωθεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση διακίνησης κοκαϊνης από το λιμάνι του Πειραιά. Το 2022 κατασχέθηκαν 420 κιλά κοκαΐνης. Το 2023 μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά ρεκόρ με δέσμευση 719 κιλών κοκαΐνης. Ενώ μέχρι τον Μάιο του 2024 κατασχέθηκαν 375 κιλά κοκαΐνης.

Η παράνομη φόρτωση μπορεί να γίνει και εν πλώ όπου ταχύπλοα προσεγγίζουν τα εμπορικά πλοία και με τη συνεργασία μελών του πληρώματος τοποθετούν την κοκαΐνη. Πώς όμως στοχοποιούνται αυτά τα κοντέινερ;

Παράλληλα ο κ. Λιόντος είπε «στοχοποιούνται είτε από πληροφορίες, είτε από την τοπική ανάλυση κινδύνου, είτε από την ανάλυση που κάνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μέσω των συστημάτων που έχουμε στα χέρια μας».

Στόχος των Αρχών είναι με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν να σταματήσουν το «ταξίδι της κοκαϊνης» και να εντοπίσουν τα μέλη των καρτέλ ναρκωτικών.

 

Πηγή: ertnews.gr