Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προχωρά με αμείωτους ρυθμούς στην υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Έτσι, από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων και η αντίστοιχη καταβολή των επιχορηγήσεων για τις περιπτώσεις εκείνες που είχαν ήδη λάβει το 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, ενώ – μετά την ολοκλήρωση καταβολής του υπολοίπου 36% στις περιπτώσεις που έλαβαν το 50% –  θα ακολουθήσει η καταβολή της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής και σε όσες περιπτώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν έχουν λάβει ακόμα την προκαταβολή.

Έτσι, η επαυξημένη προκαταβολή του 86% θα αφορά πρώτα τις περίπου 16.000 περιπτώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν ολοκληρώσει ήδη τη διαδικασία της προκαταβολής, λαμβάνοντας περίπου 92 εκατ. ευρώ, και θα ακολουθήσουν όσοι ακόμα δεν έχουν λάβει προκαταβολή.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής, την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, δημοσιεύθηκε η πρώτη Υπουργική Απόφαση που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα της Μαγνησίας (ΦΕΚ Β’ 5286/19-09-2024) και τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024, δημοσιεύθηκε η δεύτερη Υπουργική Απόφαση που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας (ΦΕΚ Β’ 5354/23-9-2024), ενώ σε φάση τελικής επεξεργασίας και δημοσίευσης είναι και οι Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν τις άλλες περιφερειακές ενότητες.

Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι πληρωμές. Έτσι, την Παρασκευή και τη Δευτέρα καταβλήθηκαν 14.935.103 ευρώ σε 2.840 περιπτώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της καταβολής της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι καταβολές συνολικού ποσού 17.780.128 ευρώ προς 1.558 περιπτώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Λάρισας που έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή την προηγούμενη περίοδο.

Έτσι, μέσα σε λίγες ημέρες, στις δύο περιφερειακές ενότητες, θα έχουν καταβληθεί 32.715.231 ευρώ προς 4.398 περιπτώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία και για τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής, ενεργοποιώντας – μεταξύ άλλων – την επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023. Έτσι, μέσα σε δύο μέρες καταβλήθηκαν 15 εκατ. ευρώ κρατικής αρωγής σε 2.840 επιχειρήσεις και αγρότες της Μαγνησίας, που αποτελεί το υπόλοιπο 36% της κρατικής αγωγής σε συνέχεια της προκαταβολήςτου 50% της κρατικής αρωγής κατά την προηγούμενη περίοδο. Και άμεσα – μετά και τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης – προχωρά η καταβολή 17,8 εκατ. ευρώ προς 1.558 περιπτώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Λάρισας που έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή την προηγούμενη περίοδο. Όσον αφορά τη Μαγνησία, οι δύο τελευταίες καταβολές των 15 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις και αγρότες προστίθενται στις προηγούμενες προκαταβολές της κρατικής αρωγής και στην καταβολή της πρώτης αρωγής. Έτσι, αθροιστικά, μόνο προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Μαγνησίας έχουν καταβληθεί – λαμβάνοντας υπόψη τηνπροκαταβολή και την πρώτη αρωγή – 53,1 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο του ‘Daniel».

Τέλος, υπογραμμίζεται πως η φάση της ολοκλήρωσης της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, με την καταβολή του υπολοίπου 14% της κρατικής αρωγής, θα ακολουθήσει την υλοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της χορήγησης της προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής και θα βασιστεί στην εξατομικευμένη εξέταση του φακέλου κάθε περίπτωσης, σε συνέχεια της αποστολής των στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – η οποία και θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη από την πλευρά του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προώθηση του έργου της κρατικής αρωγής.