Χτύπημα στην πλάτη του Μόντε Κρίστο από τα δύο γκολ του Βελγίου στο Euro

Ανταπόκριση Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Μεσογειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μάλτας

1η Μέρα: η αίσθηση

Με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ να επιλέγει την εναρκτήρια προβολή αντί για το πολυαναμενόμενο πάρτυ (όπως και εγώ), αυτή η νέα γιορτή της 7ης τέχνης στη Βαλέτα, ξεκίνησε με μια προβολή ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της νεότητας του θεσμού.

Με πρεμιέρα μόλις λίγες εβδομάδες πριν στο Φεστιβάλ Καννών, η νέα κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του Κόμη Μόντε Κρίστο, φτάνει ως δεύτερος παγκόσμιος σταθμός στη Μάλτα. Σε μια προβολή σε ανοιχτό χώρο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τα τεχνικά ευτράπελα δεν έλειψαν καθώς εν τω μέσω της τουριστικής περιόδου το μουσικό σάουντρακ της ταινίας υπερκάλυπτε μια ροκ μπάντα που έπαιζε σε κοντινή ταβερνούλα.

Παράλληλα είχαμε τους φωτογράφους που στην πρώτη μιαμισι ώρα της ταινίας έσκαγαν τα φλας στα πρόσωπα των θεατών που παρακολουθούσαν με προσοχή την ταινία, τις κόρνες των αμαξιών που συνόδευαν κραυγές ενθουσιασμού για κάθε γκολ του αγώνα Βελγίου-Ρουμανίας (με το Βέλγιο να επικρατεί της Ρουμανίας με 2-0) και -το κρεσέντο- τη μοναχική μηχανή ποπ κορν να μην είναι ικανή να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ουρές ποπκορνοφάγων θεατών που περίμεναν μέχρι και 45 λεπτά για ένα μικρό σακουλάκι.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Teresa Cavina δεν μπόρεσε να αφήσει ασχολίαστο (πάντα με χιούμορ) το τελευταίο, έτσι δικαιολόγησε την καθυστέρηση της έναρξης της προβολής λέγοντας πως, καταλαβαίνει όσους περιμένουν στην ουρά για να πάρουν ποπ-κορν αλλά η ταινία πρέπει να αρχίσει.

Δες το βίντεο με τα αποσπάσματα από την πρεμιέρα

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Αλέξανδρου Δουμά πέρασε -παρά τις 3 ώρες διάρκειας της-, όπως υπογράμμισε και Teresa Cavina, αρκετά ευχάριστα, χωρίς να κουράσει· ήταν η ιδανική επιλογή για ένα νέο κοινό που με μπόλιασμα θα εκπαιδευτεί για πιο βαριές φεστιβαλικές ταινίες στο μέλλον.

Ταινία έναρξης:

Η συσκηνοθεσία των Alexandre de La Patellière και Matthieu Delaporte, που μεγάλο της μέρος πραγματοποιήθηκε στα εδάφη της Μάλτας, με Μαλτέζους συνεργάτες καθώς η χώρα είναι γνωστή για την tax rebate πολιτική της χρόνια τώρα, ήταν μια επεξηγηματική μεταφορά του βιβλίου όπου τα γεγονότα πρωταγωνιστούσαν από τις κινηματογραφικές εμπνεύσεις. Η πολύ ενδιαφέρουσα διεύθυνση φωτογραφίας του Nicolas Bolduc (που πρόσφατα μας χάρισε άλλες δύο μεταφορές του Αλεξάνδρου Δουμά, τα Οι Τρεις Σωματοφύλακες: «Ντ’Αρτανιάν» & «Μιλαίδη») προσφέρει υπεραξία στη διεύθυνση παραγωγής με τα τοπία, τα κάστρα και τις σκηνές στη θάλασσα να αναδεικνύουν την εποχή και η -υπερβολική κατά τη γνώμη μου- χρήση drone και dolly shots να προσφέρουν μια αντίστοιχη δυναμική στους location managers.

Με τον Pierre Niney (και τους καστανούς φακούς επαφής να μεταμορφώνουν το πρόσωπό του) στον ρόλο του Edmond Dantès, ο κόμης του Μόντε Κρίστο εργαλειοποιείται στον τέλειο αφηγητή: Ένα πρόσωπο ταυτόχρονα τσαλακωμένο και ατσαλάκωτο που από τη μία σου αφηγείται τα βάσανά του και από την άλλη θέλεις να τον παρακολουθείς στην πάλη δικαιοσύνης και εκδίκησης.

Ο Pierfrancesco Favino υποδυόμενος τον Abbé Faria, πηγαίνει σε ασφαλή υποκριτικά μονοπάτια (σχεδόν μονοδιάστατα), αποφεύγοντας τα στραβοπατήματα αλλά και τις εκπλήξεις που καλό θα ήταν να υπάρχουν. Η Anaïs Demoustier ως το αντικείμενο του πόθου του αδίκως τιμωρημένου Edmond και η εξαπατημένη νύφη Mercédès Herrera αποφεύγει τα κρεσέντα χωρίς να πατάει στέρεα στο μονοπάτι που η φύση της μητέρας υπερνικά το παρελθόν της.

Όσο για την πανέμορφη Anamaria Vartolomei που υποδύεται την Haydée, διαλέγει τα προσεγμένα ξεσπάσματα ως σημείο επαφής με την ηρωίδα της. Ο Vassili Schneider (Albert) -που είδαμε φέτος στο «Βουρνταλάκ» και το «Για Πάντα Νέοι», απογοητεύει με την επίπλαστη ευαίσθητη αμηχανία του.

Ο «Κόμης του Μόντε Κρίστο», σαν λυσάρι εργασίας στο μάθημα της λογοτεχνίας, περιγράφει προσεγμένα τα γεγονότα της πολύπλοκης και πολυεπίπεδης ιστορίας περισσότερο με λέξεις παρά με υπαινιγμούς, οπτικές πλάνες ή σιωπή. Ως πρώτη επαφή με το έργο του Αλέξανδρου Δουμά είναι ανώτερο της κινηματογραφικής προσπάθειας του Kevin Reynolds του 2002 με τον Jim Caviezel στον ρόλο του Edmond, αλλά ισάξιο στη ζυγαριά της αναλογίας εποχής και οπτικής απόδοσης των τηλεοπτικών προσπαθειών που υποδύθηκαν οι Richard Chamberlain και Gérard Depardieu.

Στην πρεμιέρα παρευρέθηκαν και οι Davide Tucci και Απόλλων Μπόλλας που πρωταγωνιστούν στην ταινία Μινόρε του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα και θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Η ταινία, που έχει ήδη διανεμηθεί στην Ελλάδα, είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ.

Διάβασε για το Μινόρε ΕΔΩ και ΕΔΩ

Μάθε για τον σκηνοθέτη του Μινόρε ΕΔΩ

Πηγή: ertnews.gr