Crypto: Τι είναι το Toncoin και ποιες οι προοπτικές του

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια “Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα” που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

Ποιο είναι αυτό το Toncoin, το οποίο ξαφνικά εμφανίστηκε μέσα στη δεκάδα των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ξεπερνώντας τα Cardano, Shiba Inu και Avalanche, με τους επενδυτές να το αξιολογούν για δεκάδες δισεκατομμύρια;

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε πως δεν είναι καινούργιο. Ξεκίνησε να δημιουργείται το 2018 από το Telegram, τη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, η οποία συγκέντρωσε 1,7 δισ. δολ. από ιδιωτική τοποθέτηση (private funding), με τον φιλόδοξο σκοπό να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστή του Ethereum.

Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε αξία πώληση νομισμάτων που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία των crypto. Πρώτο παραμένει ακόμα και σήμερα το EOS, το οποίο είχε συγκεντρώσει 4 δισ. δολ.

Το να μαζεύεις τόσα χρήματα σίγουρα είναι καλό. Δεν έχεις όρια στο τι μπορείς να φτιάξεις. Ωστόσο, στην περίπτωση του Telegram ήταν κακό, καθώς προσέλκυσε την προσοχή περισσότερο από όσο επιθυμούσαν. Από τους πρώτους που… το επισκέφτηκαν, ήταν οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Με το καλημέρα, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τούς έριξε πρόστιμο 18,5 εκατ. δολ., μετά από συμβιβασμό, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους.

Στη συνέχεια, την επόμενη χρονιά, ανέλαβε το έργο μια εταιρεία εντελώς ξεχωριστή από το Telegram, με το όνομα Newton. Φιλοδοξία της είναι να κατασκευάσει μια εξελιγμένη εφαρμογή, η οποία να συνδυάζει τα κοινωνικά δίκτυα και τη δυνατότητα πληρωμών για αγορές, μεταφορά χρημάτων κ.λπ. Να στείλετε και να λάβετε Tether απευθείας στο Telegram, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσετε τέλη συναλλαγής. Άμεσα και εύκολα, όσο να στείλεις ένα μήνυμα. Χωρίς καν να διαθέτεις διεύθυνση πορτοφολιού.

Δεν πρόκειται για κάποια πρωτότυπη ιδέα. Κάπως έτσι δουλεύει το WeChat στην Κίνα, αλλά παρόμοια σχέδια έχει και ο Elon Musk για το Χ (πρώην Twitter).

Το ισχυρό χαρτί

Ποιο είναι το ισχυρό χαρτί της Newton; Οι 900 εκατομμύρια μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του Telegram. Πρόκειται για ένα ασύλληπτο νούμερο για τα crypto, που τους δίνει ένα εντυπωσιακό πλεονέκτημα. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, 300 εκατομμύρια υπολογίζεται να είναι όσοι κατέχουν σήμερα έστω και ελάχιστη ποσότητα κρυπτονομισμάτων.

Σε συνδυασμό με το Telegram έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν χιλιάδες συναλλαγές καθημερινά. Από απλή ανταλλαγή Tether μεταξύ χρηστών, μέχρι και απευθείας αγορές προϊόντων που διαφημίζονται στο Telegram. Όχι μόνο σε δολάρια αλλά και σε χρυσό! Χρησιμοποιώντας το XAUT, το οποίο είναι ένα stablecoin με κάλυψη σε χρυσό.

Τόσοι πολλοί δυνητικοί χρήστες, μόνο με μεγάλη ταχύτητα συναλλαγών μπορούν να εξυπηρετηθούν. Πράγματι, από ό,τι ισχυρίζονται τα στελέχη του Toncoin, στα πρώτα δοκιμαστικά στάδια έχουν επιτύχει πάνω από 100.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Πώς τα καταφέρνουν; Χρησιμοποιώντας τεχνολογία sharding, δηλαδή να επεξεργάζονται και να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα πολλαπλές συναλλαγές. Παρόμοια τεχνολογία σκοπεύει να λειτουργεί και το Ethereum, μετά τις αναβαθμίσεις.

Ο μηχανισμός συναίνεσης είναι Proof of Stake (PoS), που σημαίνει χρησιμοποιεί validators για να επιβεβαιώσουν κάθε συναλλαγή και να διατηρούν το δίκτυο σταθερό και ασφαλές, λαμβάνοντας ως αμοιβή Toncoin. Ταυτόχρονα δεν δαπανά πολλή ενέργεια.

Για να γίνει κάποιος validator θα πρέπει να δεσμεύει 300.000 Ton, σημερινής αξίας 1,8 εκατ. δολ. Αρκετά χρήματα, αν σκεφτεί κάποιος για σύγκριση το Ethereum, του οποίου για να γίνεις επικυρωτής, θα πρέπει να δεσμεύσεις νομίσματα αξίας περίπου 100.000 δολαρίων (32 eth).

Έχουν βγει στην κυκλοφορία περίπου 2,4 δισεκατομμύρια νομίσματα από τα 5,1 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Coingecko. Ωστόσο αυτό το νούμερο είναι το προγραμματισμένο μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμα το νόμισμα δεν έχει μπει στα μεγάλα ανταλλακτήρια. Κάτι που δείχνει από τη μία πως βρίσκεται ακόμα κάτω από το ραντάρ της ευρύτερης μάζας των επενδυτών, αλλά και τη διστακτικότητα των μεγάλων παικτών να το εντάξουν στη λίστα τους. Ίσως επειδή εξαρτάται υπερβολικά από την πορεία του Telegram.

Στο ημερήσιο διάγραμμα του Τon υπήρχε ένα κρίσιμο σημείο στα 2,50 δολάρια. Από τη στιγμή που ξεπεράστηκε, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, η τιμή τριπλασιάστηκε.

Επίσης παρατηρούμε πως διασπάστηκε ανοδικά ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης, επιβεβαιώνοντας την ανοδική του τάση από την αρχή του έτους.

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η 3η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Με περισσότερες σελίδες και ενημερωμένο με τις πρόσφατες εξελίξεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory  

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

Πηγή: euro2day.gr