Με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Συρεγγέλα, διαγράφεται από μέλος του κόμματος ο Μάριος Σαλμάς.

Νωρίτερα αφού συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είχε διαγραφεί επίσημα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαλμάς συνεχίζει ως ανεξάρτητος βουλευτής, τονίζοντας ότι δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για τους πολλούς. «Αν με διαγραφει ο κ. Μητσοτακης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην γουοκ ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμη μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανεδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δήλωσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής» τόνισε.

Η παραπομπή του στην Επιτροπή αφορούσε αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον βουλευτή Μάριο Σαλμά ήταν οι τελευταίες τηλεοπτικές του εμφανίσεις όπου επανέλαβε τα περί φωτογραφικών διαγωνισμών αντιπολιτευόμενος σε επίπεδο ηθικής την κυβέρνηση, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη παραπέμποντάς τον στην επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή.

Ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για τους λόγους της διαγραφής του Μάριου Σαλμά και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του βουλευτή ανέφερε τα εξής: «Κάνει μια προσπάθεια μετά την αυτονόητη και ομόφωνη απόφαση της διαγραφής του να καταστήσει το εαυτό του θύμα ή ήρωα. Η πραγματικότητα αμφισβητεί αυτές τις αιτιάσεις. Δεν ήταν μόνο ο κ. Σαλμάς που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεται. Δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία. Και κάποιοι που σήμερα είναι μέλη της κυβέρνησης δεν το ψήφισαν. Για τα κόκκινα δάνεια έκανε μια ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές η οποία απαντήθηκε άμεσα και η κυβέρνηση επικρότησε τη διαδικασία των ερωτήσεων. Με το να προσπαθεί να πει ότι διεγράφη για την ερώτηση που έκανε, είναι κάτι που η πραγματικότητα το αμφισβητεί πανηγυρικά.

Ο κ. Σαλμάς διεγράφη γιατί σε αντίθεση με τους βουλευτές της ΝΔ, με ό,τι συμβαίνει στην παράταξη και με ό,τι προβλέπει η λειτουργία της ΚΟ της ΝΔ, συνέχισε να αναπαράγει συκοφαντικές διατυπώσεις τη στιγμή που είχε κάνει σχετική ερώτηση στις 25 Ιουνίου, του απάντησε η υπουργός στις 28 Ιουνίου και όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία επανήλθε. Λίγες ημέρες αργότερα ζήτησε και σχετικά έγγραφα τα οποία του επιδόθηκαν. Για την υπόθεση αυτή έχουν ασκηθεί όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο ένδικα βοηθήματα και έχουμε απορριφθεί.

Στη ΝΔ έχουμε μάθει αν υπάρχει κάτι που έχει ποινική διάσταση να πηγαίνουμε στη δικαιοσύνη και όχι να παίρνουμε σβάρνα τα κανάλια και να διατυπώνουμε κατηγορίες. Αυτό δεν είναι κάτι που έχει σχέση με τη ΝΔ αλλά με άλλα κόμματα. Είναι μια στάση αντίθετη με τη λειτουργία της ΝΔ και γεννά εύλογα ερωτήματα. Είναι άδικο για το σύνολο των βουλευτών να συνδέσουμε μια διαγραφή με ένα νομοσχέδιο ή ένα ζήτημα όπως τα κόκκινα δάνεια όπου είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα. Δεν υπονομεύσουμε την πολιτική μας».

Σε ερώτηση αν η διαγραφή του κ. Σαλμά στέλνει μήνυμα και σε άλλους βουλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν νομίζει να υπάρχει άλλος βουλευτής της ΝΔ που να διασπείρει συκοφαντίες στα κανάλια και να μην πηγαίνει στη δικαιοσύνη αν θεωρεί ότι υπάρχει βάση. «Είναι ατομική συμπεριφορά που δεν συνδέεται με τη συμπεριφορά άλλου βουλευτή της ΝΔ», ανέφερε ενώ σε ερώτηση αν θα παρέμβει ο εισαγγελέας απάντησε πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για να παρέμβει. «Για την υπόθεση αυτή όλα τα αρμόδια όργανα έχουν επιληφθεί, έχουν αξιολογήσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Έγιναν προσφυγές. Εκρίθησαν. Προχώρησε ο διαγωνισμός», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Σαλμάς πρέπει να παραδώσει την έδρα του, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως αυτό είναι απόφαση του ίδιου και πως είναι δεδομένο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το δέον είναι η παράδοση της έδρας.