Διάσκεψη για Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο – Σκρέκας: «Η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια με τους εταίρους»

Με ομιλίες του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε στο Βερολίνο η διήμερη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας. Μετά τις διασκέψεις στο Λουγκάνο και το Λονδίνο, η Διάσκεψη του Βερολίνου είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε χώρα-μέλος της ΕΕ, ενώ η Ουκρανία έχει πλέον καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι από το τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Στη διάσκεψη του Βερολίνου έχουν προσκληθεί περίπου 2.000 εκπρόσωποι από το χώρο της πολιτικής, οικονομίας, τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας πολιτών από 60 περίπου χώρες. Βασικός στόχος της Διάσκεψης είναι να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα με σκοπό την υποστήριξη για την ανάκαμψη, την ανοικοδόμηση, τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας.

Ελληνική συμμετοχή

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στη διάσκεψη του Βερολίνου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ενώ συμμετέχουν η κατασκευαστική εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Τράπεζα Πειραιώς. «Η Ελλάδα, με τους εταίρους και συμμάχους της, θα συνεχίσει σταθερά να συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, στο πλαίσιο φυσικά των δυνατοτήτων της», είπε ο έλληνας υπουργός στο Βερολίνο. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αναπτύξουμε επιχειρηματικές προοπτικές και συνέργειες, σε ένα φάσμα τομέων στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι κατασκευές, οι μεταφορές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο φαρμακευτικός και ιατρικός τομέας, οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα και καινοτομία», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας. Ως «κρίσιμη» χαρακτήρισε τη συμβολή της ναυτιλίας, του ελληνόκτητου στόλου, αλλά και των υποδομών, τόσο στην ενέργεια όσο και στις μεταφορές.

Πηγή: ertnews.gr