Διχασμένη η Δύση για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου – Βομβαρδισμοί και θρήνος στη Γάζα

Χαοτικές εικόνες στην Μπέιτ Λαχία, και στη Τζαμπαλίγια, όπου βγάζουν νεκρούς από τα συντρίμμια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Και στη Τζενίν στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινοί πραγματοποίησαν μία από τις πιο αιματηρές εφόδους.  Καθώς ο πόλεμος φουντώνει, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου κατακεραυνώνει τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η ισραηλινή κυβέρνηση καλεί τις άλλες χώρες να δεσμευτούν ότι δεν θα εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης, αν εκδοθούν.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ: «Ο κ. Καν δημιουργεί μία διαστρεβλωμένη και ηθικά λανθασμένη ταύτιση της ηγεσίας του Ισραήλ και των  πρωτοπαλίκαρων της Χαμάς. Είναι σαν να δημιουργείς μια ηθική ισορροπία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Τζορτζ Μπους και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ή μετά το Β’ Π.Π., μεταξύ του Ρούσβελτ και του Χίτλερ».

Οργισμένος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που αναφέρει πως οι πράξεις του Ισραήλ δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση γενοκτονία: «Ό,τι και να υπαινίσσονται αυτά τα εντάλματα, δεν υπάρχει καμία εξισορρόπηση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει αμάχους».

Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις από την Βρετανία και την Ιταλία. Ενώ αντίθετα την ανεξαρτησία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στηρίζουν Ε.Ε, Γαλλία και Γερμανία.

O εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο δήλωσε: «Η Ε.Ε, επαναλαμβάνει πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ένας σημαντικός και ανεξάρτητος θεσμός, με εντολή να δικάσει τα πιο σοβαρά εγκλήματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Για την απόφασή του ο εισαγγελέας Καρίμ Καν συμβουλεύτηκε ειδικούς, μεταξύ των οποίων και η Αμάλ Κλούνεϊ. Η διάσημη δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξηγεί το σκεπτικό. Αναφερόμενη και στη Χαμάς που όπως τονίζει έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και σεξουαλικά εγκλήματα.

Όπως δήλωσε η δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ: «Καταλήξαμε ομοφώνως ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να σκεφτούμε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, κυρίως με την χρησιμοποίηση του λιμού ως όπλου, με δολοφονίες, καταδίωξη και εξόντωση.

Το BBC αποκαλύπτει ακραίες πρακτικές των Ισραηλινών εναντίον ασθενών φυλακισμένων Παλαιστίνιων. Ισραηλινοί γιατροί αποκαλύπτουν πως τους κρατούν δεμένους με χειροπέδες στα κρεβάτια, ακόμη και αν είναι ανήμποροι να σηκωθούν. Δεν φορούν ρούχα και τους υποχρεώνουν να φορούν πάνες.

Ο αναισθησιολόγος Γιοέλ Ντόντσιν δήλωσε: «Ο στρατός οδηγεί τον ασθενή σε τέτοια κατάσταση που να είναι 100% εξαρτημένος από βοήθεια, σαν να ήταν μωρό. Με χειροπέδες και πάνες και να έχεις ανάγκη από νερό, από ο,τιδήποτε». Ο Ισραηλινός στρατός απαντά πως οι χειροπέδες χρησιμοποιούνται μόνο αν τίθεται θέμα ασφάλειας, όπως και οι πάνες σε βαριά τραυματίες ή ασθενείς. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι γίνονται ακόμη και επεμβάσεις χωρίς παυσίπονα.