Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Η Τεχεράνη εγκαθιστά νέες σειρές συσκευών φυγοκέντρησης για εμπλουτισμό ουρανίου

Το Ιράν εγκατέστησε γρήγορα δύο επιπλέον σειρές συσκευών φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο εργοστάσιό του στο Φορντό και άρχισε να εργάζεται σε περισσότερες, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και άλλες στο υπόγειο εργοστάσιό του στη Νατάνζ, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε έκθεσή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

“Την 9η και τη 10η Ιουνίου, το Ιράν ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι οκτώ σειρές, η καθεμιά από τις οποίες περιλαμβάνει 174 συσκευές φυγοκέντρησης IR-6, θα εγκατασταθούν τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες στη Μονάδα 1 του εργοστασίου του Φορντό (Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντό / FFEP)”, επισημαίνεται στην εμπιστευτική έκθεση του ΔΟΑΕ που στάλθηκε σήμερα στα κράτη μέλη.

“Την 11η Ιουνίου 2024, ο Οργανισμός επαλήθευσε στο FFEP ότι το Ιράν ολοκλήρωσε την εγκατάσταση των συσκευών φυγοκέντρησης IR-6 σε δύο σειρές στη Μονάδα 1. Η εγκατάσταση των συσκευών φυγοκέντρησης IR-6 σε τέσσερις επιπλέον σειρές συνεχίζεται”, τονίζεται στην έκθεση, η οποία αναφέρεται σε ένα από τα προηγμένα μοντέλα συσκευών φυγοκέντρησης του Ιράν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters