Σε μία αναφορά – ενημέρωση προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους αναφέρεται στη δραστηριότητα αλιευτικών σκαφών ξένης χώρας εντός ελληνικών υδάτων.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος γνωστοποιεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, προερχόμενα από τη γειτονική χώρα, ασκούν αλιευτική δραστηριότητα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η προσέγγισή τους μάλιστα είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από τις παράκτιες ακτές της νοτιοδυτικής Σάμου με κατεύθυνση προς το δίαυλο Φούρνων και αντίστροφα, μόλις 250 μίλια από την ελληνική ακτογραμμή. Ο αριθμός των αλιευτικών, όπως αναφέρει, υπερβαίνει τα 25 και οι πλόες, σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιούνται χωρίς αστυνόμευση από τις τοπικές λιμενικές αρχές.

Ο κ. Παπαθεοφάνους ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα αστυνόμευσης και προστασίας των παράκτιων θαλασσίων αλιευτικών πεδίων και να υπάρξουν εκείνες οι ενέργειες για την αποτροπή της προσέγγισης των ξένων αλιευτικών σκαφών από χώρα που δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Αλιείας και αμφισβητεί με τις δράσεις της την ελληνική κυριαρχία στην παράκτια θαλάσσια ζώνη της Σάμου. Τέλος, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου αναφέρεται και στην καταστροφή που, όπως υπογραμμίζει, γίνεται στα λιβάδια της ποσειδωνίας των θαλασσών, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται το αλιευτικό απόθεμα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού.