Διπλωματικός μαραθώνιος Ερντογάν: Με τη βαλίτσα στο χέρι ο Τούρκος πρόεδρος τον Ιούλιο

Σε διπλωματικό μαραθώνιο θα επιδοθεί τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, όπου θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρώτος σταθμός του Τούρκου προέδρου τον Ιούλιο θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στις 3 και 4 Ιουλίου, στην Αστάνα του Καζακστάν, όπου η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί ως «εταίρος διαλόγου».

Πέρα από τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, ο κ. Ερντογάν αναμένεται επίσης να έχει και και μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνάντηση η οποία κρίνεται από την τουρκική πλευρά κρίσιμη.

Ο δεύτερος σταθμός του προέδρου Ερντογάν θα είναι η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που θα φιλοξενηθεί από το Αζερμπαϊτζάν στις 5 και 6 Ιουλίου. Στη Σύνοδο Κορυφής είναι προσκεκλημένος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Σημειώνεται ότι τα κατεχόμενα έχουν γίνει δεκτά από το 2022 ως μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών κατά την 9η Σύνοδο Κορυφής στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν και τις επαφές του στην Κίνα, ο Ερντογάν θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, από τις στις 9 έως τις 11 Ιουλίου, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί αναμένεται να πραγματοποιήσει διάφορες επαφές με τους δυτικούς ηγέτες, με την τουρκική πλευρά να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου, χωρίς να αποκλείεται η συνάντηση αυτή να γίνει στον Λευκό Οίκο.

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν θα μεταβεί στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο για τις «εορταστικές εκδηλώσεις» για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής. Προ ολίγων ημερών, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προσκαλέσει στο επετειακό πρόγραμμα και τον πρόεδρο Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ. Το ίδιο διάστημα στην Κύπρο θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στις αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις της 20ης Ιουλίου οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας θα βρίσκονται ταυτόχρονα στης Κύπρο, σε διαφορετικές πλευρές της διχοτομημένης Μεγαλονήσου.

Πηγή: ertnews.gr