Από την ερχόμενη άνοιξη χιλιάδες 18χρονοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την Ευρώπη δωρεάν. Η Επιτροπή μόλις άνοιξε τις αιτήσεις για τον τελευταίο κύκλο της πρωτοβουλίας DiscoverEU.

Συνολικά διατίθενται 35.500 εισιτήρια μεταφοράς. Για να είναι επιλέξιμοι, οι νέοι που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006 πρέπει να απαντήσουν σε ένα κουίζ που αποτελείται από πέντε ερωτήσεις σχετικά με την ΕΕ, καθώς και σε μια επιπλέον ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Πύλη για τη Νεολαία.

Οι υποψήφιοι θα ταξινομηθούν με βάση τις απαντήσεις τους και τα εισιτήρια θα διανεμηθούν με βάση αυτή την κατάταξη. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε νέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα Erasmus+, όπως η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Σερβία και η Τουρκία. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή έως τις 16 Οκτωβρίου στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη για έως και 30 ημέρες μεταξύ 1ης Μαρτίου 2025 και 31 Μαΐου 2026. Μπορούν είτε να σχεδιάσουν τα δικά τους δρομολόγια είτε να αντλήσουν έμπνευση από υπάρχοντα δρομολόγια όπως το ‘Feel Good Route’ που επικεντρώνεται σε σωματικές δραστηριότητες και ψυχική υγεία ενώ ταξιδεύετε.

Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να αντλήσουν έμπνευση από την πολιτιστική διαδρομή DiscoverEU που συνδέει διάφορους πολιτιστικούς προορισμούς με έμφαση στην αρχιτεκτονική, τη μουσική, τις καλές τέχνες, το θέατρο, τη μόδα και το σχέδιο.

Μπορούν να επισκεφθούν τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες, τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται ως Ευρωπαϊκή Κληρονομιά ή μέρη με την ένδειξη Access City Award, που είναι πόλεις που επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να γίνουν πιο προσιτές σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Εκτός από το δωρεάν πάσο, οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης μια εκπτωτική κάρτα με περισσότερες από 40.000 προσφορές σε δημόσια μέσα μεταφοράς, πολιτισμό, διαμονή, εστίαση, αθλητισμό και άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον, οι εθνικές υπηρεσίες Erasmus+ διοργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις πριν από την αναχώρηση και συναντήσεις DiscoverEU, εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας μίας έως τριών ημερών.

Πηγή: ertnews.gr