Δοκιμή της νέας γενιάς του διαχρονικού Suzuki Swift

Το Swift είναι από τα οχήματα που συνυφάνθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες με την ελληνική πραγματικότητα: ένα αυτοκίνητο καθημερινής ευελιξίας στην πόλη, που χωρίς να ζητά πολλά -σε τιμή και κατανάλωση- έδινε πάντοτε περισσότερα από άποψη ποιότητας, (ιαπωνικής) κατασκευής, λειτουργικότητας, αξιοπιστίας. Ένα “τίμιο” αυτοκίνητο, κατά το γνωστό κλισέ, που δεν υποδύεται τίποτα άλλο από αυτό που πραγματικά είναι.

Πάνω σε αυτές τις βασικές του αρχές χτίστηκε και η 4η γενιά του, που μόλις ήρθε στη χώρα μας. Δεν κρύβει κάποια νέα πλατφόρμα, καθώς εξακολουθεί να βασίζεται στην Heartect, όμως τώρα στη βάση αυτή συνδέει ένα πιο σύγχρονο πλέγμα μηχανικών μερών και ηλεκτρονικών τεχνολογιών – σκεπασμένο με ένα εκτενώς ανασχεδιασμένο αμάξωμα.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος να αλλάξει η τόσο επιτυχημένη του υπόσταση, άλλωστε. Το Swift έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη, έχει φτιάξει το όνομά του, και το μόνο που χρειάστηκε η Suzuki ήταν να το προσαρμόσει στα δεδομένα της εποχής: στο downsizing με τρικύλινδρο πλέον κινητήρα και ήπια υβριδική υποβοήθηση 12V, που κρατά εξαιρετικά χαμηλά την κατανάλωση βενζίνης, στα ψηφιακά πολυμέσα, στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών του συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης.

Το κατάφερε. Κι έτσι παραμένει ένα ευέλικτο supermini 3,86 μέτρων για την καθημερινή σβέλτη κινητικότητα της πόλης, και μαζί με λίγο παραπάνω χώρο για δύο πίσω επιβάτες ώστε να καλύπτει έστω και με λίγους μικρούς συμβιβασμούς ένα οικογενειακό ταξίδι. Κι αυτά, ξεκινώντας από τις 18.450 ευρώ στη βασική -αλλά καλά εξοπλισμένη- έκδοση GL, που είναι μια λογική τιμή στα σημερινά ξέφρενα δεδομένα.

Suzuki Swift: Κινητήρας
Ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη αλλαγή του νέου Swift, από τον κινητήρα, η καινούρια τρικύλινδρη μονάδα του 1.2 λίτρου αντικαθιστά την τετρακύλινδρη και πετυχαίνει με την υποστήριξη του μικρού ηλεκτρικού μοτέρ (που προσδίδει ακόμη 60 Νm ροπής) μέση -ρεαλιστική- κατανάλωση της τάξης των 5,5 lt/100km, και ακόμα και 5,0 lt στον αυτοκινητόδρομο.

Όμως δεν είναι μόνο το ήπιο υβριδικό σύστημα 12V SHVS που συμβάλλει σε αυτό. Είναι και η μακριά κλιμάκωση (κυρίως στην 4η και 5η ταχύτητα) του -αξιοπρεπούς σε αίσθηση- μηχανικού κιβωτίου 5 σχέσεων, το βάρος που μένει κάτω από τον τόνο στις μη-τετρακίνητες εκδόσεις, η βελτίωσης της αεροδυναμικής για τη μείωση της αντίστασης στον αέρα, αλλά και η εξελιγμένη τεχνολογία του θερμικού μοτέρ, που καταφέρνει να αντλεί πάνω από 40% της ενέργειας του καυσίμου (ενεργειακή αποδοτικότητα).

Η εξέλιξη έγινε με της αλλαγή της σχέσης συμπίεσης στους κυλίνδρους, με τη βελτιστοποίηση του στροβιλισμού του μείγματος στον κύλινδρο για ταχύτερη καύση και με παρεμβάσεις στο μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής VVT, στην ηλεκτρική αντλία νερού και αλλού. Παράλληλα, η τεχνολογία ανάκτησης ενέργειας από το φρενάρισμα προσφέρει διαρκώς φόρτιση στη μικρή μπαταρία λιθίου.

Με όλα αυτά επετεύχθη ο βασικός στόχος, δηλαδή η οικονομία καυσίμου και μαζί ο περιορισμός των εκπομπών ρύπων. Ο δευτερεύον στόχος, αλλά σημαντικός για διαφορετικούς λόγους, της ζωηράδας του μηχανικού συνόλου, έχει επίσης καλυφθεί σε αρκετά καλό βαθμό: οι 82 ίπποι δεν λένε όλη την αλήθεια, διότι η σπιρτάδα του Swift είναι εντονότερη από όσο αυτοί υπαινίσσονται.

Η ροπή των 112 Nm είναι βελτιωμένη κατά 10% στις χαμηλές στροφές, που είναι σημαντικό για την πόλη και για τη μείωση της κατανάλωσης, όπως και για τις ρεπρίζ (τις επιταχύνσεις εν κινήσει). Το peak της αποδίδεται μεν στις 4.500 στροφές, όμως πλέον έρχεται στην επιφάνεια πιο γραμμικά, ξεκινώντας από χαμηλά, για να γεμίζει με αρκετά αξιόλογο ρυθμό μέχρι να φτάσει στο ζενίθ του.

Suzuki Swift: Στο δρόμο
Το Swift είχε ανέκαθεν τη -δικαιολογημένη- φήμη της μη-αποστειρωμένης οδηγικής αίσθησης. Γεννημένο από την εποχή που μεσουρανούσαν τα GΤi, έδινε σημασία σε αυτή την πτυχή -κυρίως στις Sport εκδόσεις του- και αυτό παραμένει και στην τωρινή 4η γενιά του.

Δεν είναι ένα σπορ αυτοκίνητο, αλλά ένα που μπορεί να σου κερδίσει την εμπιστοσύνη για να κινηθείς λίγο πιο σβέλτα και να χαρείς ελεγχόμενα μια ορεινή διαδρομή. Σημαντικό ρόλο παίζει σε αυτό η ενίσχυση και βελτίωση της ανάρτησης και η διαχρονικά ωραία αίσθηση του τιμονιού, που είναι αρκετά ακριβές και καλό στην πληροφόρηση.

Η αρχιτεκτονική του επίσης δέχθηκε ορισμένες αναβαθμίσεις για τη βελτίωση της ακαμψίας, κι έτσι το Swift παρουσιάζεται αρκετά συγκροτημένο σε όλες τις φάσεις της στροφής – από την κατευθυντικότητα του ρύγχους στην είσοδο μέχρι το αρκετά ψηλό όριο πρόσφυσης στην έξοδο. Δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, και μπορείς να μπεις σε έναν καλό ρυθμό μαζί του μέχρι το σημείο που θα αρχίσουν να “κουράζονται” λίγο τα φρένα.

Στον άλλο του ρόλο, τον αστικό, παραμένει ένα δαιμόνιο citycar που χωρά σχεδόν παντού και ελίσσεται με ευκολία στα στενά και στην κίνηση, παρά τα +15 χιλιοστά που απέκτησε τώρα το μήκος του. Εξάλλου, πολλές εναλλακτικές του ανταγωνισμού είναι μεγαλύτερος σε μήκος. Ο κύκλος στροφής παραμένει εξαιρετικός, στα 9,6 μέτρα, ενώ οι μεγάλες γυάλινες περιμετρικές επιφάνειες προσφέρουν άψογη ορατότητα, που είναι σημαντική για την αίσθηση άνεσης.

Η ποιότητα κύλισής του -όπως και η ηχομόνωση- είναι καλές για ένα μακρινό ταξίδι, ενώ η απόσβεση των κακοτεχνιών του δρόμου από την ανάρτηση -ακόμα και με τον ημιάκαμπτο άξονα στους πίσω τροχούς- είναι μια καλή σύμβαση σε σχέση με τις απαιτήσεις πρόσφυσης και ελέγχου των κλίσεων του αμαξώματος στις στροφές. Είναι, με λίγα λόγια, ένα σφαιρικά καλοστημένο supermini, με ακόμα καλύτερη πρόσφυση στις εκδόσεις με το σύστημα τετρακίνησης AllGrip.

Η παράλληλη αναβάθμιση στο θέμα της συμπεριφοράς στο δρόμο του Swift έχει να κάνει με τον επλουτισμό της ηλεκτρονικής σουίτας Suzuki Safety Support. Η Suzuki εξέλιξε την υποβοήθηση φρεναρίσματος (DSBS II) για να ανιχνεύει εκτός από οχήματα, πεζούς και ποδηλάτες – και κατά τη διάρκεια της νύχτας, επεμβαίνοντας -αν και όταν χρειαστεί- και στα φρένα.

Επιπλέον, η σουίτα αυτή διαθέτει και τα συστήματα διατήρησης λωρίδας (LKA) που επιδρά κατά τη λειτουργία του Adaptive Cruise Control (ACC), το ανανεωμένο σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού (DMS), το σύστημα αποφυγής αλλαγής λωρίδας (Lane Departure Prevention), καθώς και τα συστήματα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, τυφλού σημείου του καθρέπτη και υποβοήθησης οπίσθιας διασταυρούμενης κυκλοφορίας (RCTA).

Suzuki Swift: Σχεδιασμός & χώροι
Το σχεδιασμό του νέου Swift, που ντύνει με νέες γραμμές την παλιά του κλασσική σιλουέτα, τον αναπτύξαμε στην πρώτη μας επαφή με το ιαπωνικό μοντέλο. Κατω από αυτόν δεν παρατηρούμε ιδιαίτερες αλλαγές από θέμα χώρων: το ιαπωνικό supermini εξακολουθεί να είναι αρκετά άνετο -με καθίσματα καλής στήριξης- για τους εμπρός επιβάτες, και απλώς να χωρά δύο ενήλικες -ή με λίγη δυσκολία και τρεις- στον πίσω πάγκο του.

Οι μικρές τροποποιήσεις στην πλατφόρμα επέτρεψαν κάποιες αλλαγές στη χωροταξία των μηχανικών μερών και έτσι οι Ιάπωνες σχεδιαστές αύξησαν λίγο το χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών (παρότι το μεταξόνιο παρέμεινε στα 2,45 μέτρα). Λίγο πιο πίσω, ο χώρος αποσκευών δεν διακρίνεται με τα 265 λίτρα του, που γίνονται 980 lt όταν πέσουν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων.

Suzuki Swift: Εσωτερικό
Η έτερη πτυχή του εκσυγχρονισμού του νέου Suzuki Swift έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση του εσωτερικού του. Η παλιά κεντρική οθόνη με τα τεταρτημόρια έδωσε τώρα τη θέση της σε μια “αιωρούμενη” οθόνη 9 ιντσών και υψηλής ευκρίνειας (HD), έγχρωμη και εύχρηστη.

Η συνδεσιμότητά της με το smartphone επιτυγχάνεται μέσω των Apple CarPlay και Android Auto, για τη χρήση του τηλεφώνου ή την αναπαραγωγή μουσικής μέσω Bluetooth, ενώ το λογισμικό είναι ιδιαίτερα φιλικό στη χρήση και πιο σβέλτο.

Επιπλέον, είναι πλέον διαθέσιμες πολλές από τις λειτουργίες της εφαρμογής Suzuki Connect, προκειμένου ο οδηγός να μπορεί να συνδέεται με το αυτοκίνητό του ανά πάσα στιγμή, μέσω του smartphone, για να λαμβάνει πληροφορίες για αυτό. Όσο για τον πίνακα οργάνων, έχει δύο κλασσικά αναλογικά κυκλικά όργανα (στροφόμετρο και ταχύμετρο) με μια οθόνη 4,2’’ ανάμεσά τους.

Αυτά συμπληρώνονται από πλαστικά που είναι μεν σκληρά σε αρκετές επιφάνειες αλλά δεν αφήνουν κακή απτή αίσθηση, από μια μικρότερη οθόνη για τον κλιματισμό -που μια σειρά από φυσικά κουμπιά και χειριστήρια κάνουν το χειρισμό του πιο λειτουργικό και άνετο- και φυσικά από τη διχρωμία που σου φτιάχνει λίγο τη διάθεση στη μουντάδα της καθημερινότητας.

Suzuki Swift: Συμπέρασμα

Δεδομένου ότι η βασική έκδοση GL του Suzuki Swift κοστίζει 18.450 ευρώ και προσφέρει την πλήρη σουίτα Suzuki Safety Support, φώτα LED, 6 αερόσακους, adaptive cruise control, οθόνη Infotainment 9 ιντσών, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, κάμερα οπισθοπορείας, hill hold και αυτόματη εναλλαγή μεγάλης σκάλας φώτων, το ιαπωνικό supermini διατηρεί πανηγυρικά την κλασσική αρετή της εξαίρετης σχέσης αξίας-τιμής.

Κατασκευασμένο στην Ιαπωνία, με ό,τι εγγυάται αυτό -βάσει και του παρελθόντος του- από άποψη αξιοπιστίας μαζί με την 5ετή του εγγύηση, πάσχει μόνο λίγο σε χώρους από τον ανταγωνισμό αλλά προσφέρει ένα άκρως αποδοτικό και οικονομικό σύστημα, με όλες τις ψηφιακές τεχνολογίες του σήμερα. Όλα αυτά το καθιστούν μια άξια, λογική και καλή αγορά, χωρίς φθηνούς εντυπωσιαμούς ή πλασματικές εικόνες.

Suzuki Swift 1.2 Hybrid

  • Κινητήρας / Καύσιμο: Τρικύλινδρος 1.2 Turbo / Βενζίνη
  • Κιβώτιο / σχέσεις: Μηχανικό
  • Κίνηση: Στους εμπρός τροχούς
  • Ισχύς: 82 ίπποι / 5.700 rpm
  • Ροπή: 112 Nm / 4.500 rpm
  • 0-100 km/h: 12,5 sec
  • Τελική ταχύτητα: 165 km/h
  • Κατανάλωση (WLTP): 4,4 lt/100 km
  • Εκπομπές CO2 (WLTP): 98 g/km
  • Μήκος: 3,860 m
  • Μεταξόνιο: 2,450 m
  • Βάρος: 919 kg
  • Χώρος αποσκευών: 265-980 lt
  • Τιμή: από 18.450 €

Πηγή: Sport24.gr