Οι ρίζες που άπλωσε το Dacia Duster στον ελληνικό αυτοκινητικό ψυχισμό με τις δύο προηγούμενες γενιές, του 2010 και του 2017, δεν μπορεί παρά να ποτίστηκαν από το ξεκίνημα της μεγάλης καταιγίδας, που υπενθύμισε λιγάκι ότι εδώ είναι Βαλκάνια, και πάντοτε ήταν.

Ένα ευρύχωρο αυτοκίνητο, ικανό για το multitasking κάθε οικογένειας, αλλά πάνω από όλα φτηνό χωρίς να είναι φτηνιάρικο – αυτό ήταν το παιχνίδι που εξελισσόταν στα τετράτροχα από την ώρα εκείνου του διαγγέλματος στο ειδυλλιακό Καστελόριζο το 2010.

Μια ντουζίνα χρόνια μετά, εις το όνομα της ανάπτυξης και του Αγίου Πνεύματος, με δυσεύρετες τις δόσεις κάτω από βαριά σύνδρομα στέρησης στον παγκόσμιο εθισμό στα microchips, οι τιμές των αυτοκινήτων έκαναν ένα κατακόρυφο σκαρφάλωμα σαν τους πιο σπουδαίους πρωταθλητές αναρριχητές που σπεύδουν να πατήσουν το καμπανάκι στην κορυφή του τοίχου.

Αλλά δεδομένου ότι υπήρξαν μερικές ατυχείς, ακούσιες φυσικά αστοχίες στο θέμα της αναδιανομής του πλούτου και λοιπά τεχνοκρατικά που τι μας νοιάζουν εμάς μωρέ τώρα, το Duster εξακολουθεί να παραμένει βαθιά ριζωμένο στον ελληνικό ψυχισμό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι εμπρός στο βλοσυρό πρόσωπο της πραγματικότητας, δεν έχει και τόση σημασία τελικά αν θα αποκτήσουμε ένα αυτοκίνητο με πιο σκληρά πλαστικά στην καμπίνα και λιγότερα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, αν το αυτοκίνητο αυτό (α) είναι όμορφο, (β) είναι φτηνό, καλόβολο και (γ) είναι αξιόπιστο και με φημισμένα μηχανικά μέρη.

Η τρίτη γενιά του Dacia Duster έχει όλα τα παραπάνω, είναι πολύ καλύτερο σε όλα του, πολύ πιο όμορφο, έχει για πρώτη φορά ψηφιακό πίνακα οργάνων, βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-B (σαν τα Renault Clio και Captur), μπορεί να πατήσει άφοβα στο χώμα, αλλά η ταμπέλα του που κάποτε έγραφε 15 χιλιάρικα έχει ξεβραστεί από το κύμα (μαζί με άλλα έγγραφα) σε κάποια απόμερη και ξεχασμένη πίσω ακτή του Καστελόριζου.

Βεβαίως, αν το δούμε συγκριτικά, το Duster ξεπερνά αρκετά τις μέσες διαστάσεις των B-SUV, φτάνοντας στα κάτω όρια μήκους των C-SUV (μαζί π.χ. με το Honda HR-V) και προσφέροντας πολύ μεγαλύτερο χώρο αποσκευών (513 λίτρων), αλλά με αρχική τιμή τουλάχιστον 4 χιλιάρικα χαμηλότερη. Ο βασικός του αντίπαλος, από πλευράς μεγέθους και τιμής, είναι το MG ZS.

Υπάρχει και κάτι ακόμα, που ανέκαθεν βοηθούσε το Duster να ριζώσει εδώ: τα μηχανικά μέρη και η τεχνογνωσία της Renault, που αναμφίβολα το διαποτίζουν με μια ιδέα κομπορρημοσύνης, ένα μικρό ανασήκωμα του φρυδιού. Η μακρινή ιδέα ότι αγοράζεις ένα Renault με λιγότερα χρήματα είναι ένα κάποιο δέλεαρ σίγουρα.

Εδώ έχουμε λοιπόν τη βασική έκδοση του Duster, που ξεκινά -αν και οριακά- κάτω από τα 20 χιλιάρικα, με τον τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1.0 λίτρου και 100 ίππων. Στην προκειμένη περίπτωση αυτή που κοιτάζετε είναι η έκδοση με διπλό καύσιμο, βενζίνης και LPG (υγραέριο), που μπορεί ο οδηγός να διαλέξει ποιο θα χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή.

Dacia Duster 1.0 TCe LPG: Σχεδίαση
Το μοτίβο σχήματος βέλους ή ‘Υ’ στα φωτιστικά σώματα και σε σημεία του εσωτερικού (όπως στο κάλυμμα των θυρών), η διακεκομμένη φωτεινή μάσκα, το νέο έμβλημα της εταιρείας και τα γεωμετρικά σχήματα στο αμάξωμα του Duster έφεραν στο δρόμο τις υπέροχες ιδέες που εισήγαγε το πρωτότυπο του Bigster πριν από δύο χρόνια – και αμέσως το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό, πιο μυώδες και με ισχυρότερο χαρακτήρα πλέον.

Τα κλασσικά SUV στοιχεία εδώ είναι η απότομη γωνία που κάνει το καπό για να συνεχιστεί στην κάθετη μάσκα, τα πλαστικά προστατευτικά στους θόλους των τροχών, στα μαρσπιέ και στους προφυλακτήρες, η κάθετη πλαστική φάσμα των εμπρός θυρών με την ανάγλυφη λέξη Duster και βεβαίως το αυξημένο ύψος του δαπέδου από το έδαφος, στα 20,9 εκατοστά (ή 21,7 εκατ. στις τετρακίνητες εκδόσεις).

Dacia Duster 1.0 TCe LPG: Χώροι
Το νέο Duster έχει μήκος 4,343 μέτρων, όχι ιδιαίτερα αλλαγμένο σε σχέση με τη δεύτερη γενιά του, και μεταξόνιο 2,657 μέτρων. Στο εσωτερικό μπορούν να χωρέσουν σχετικά καλά πέντε ενήλικες, χωρίς σοβαρούς συμβιβασμούς (παρά μόνο λίγο στο πλάτος) και λίγο καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, χάρη στα χωροταξικά οφέλη που προσέφερε η CMF-B.

Παράλληλα, όμως, ο χώρος αποσκευών με τα 513 λίτρα του είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός, ενώ η έκδοση LPG δεν στερεί κάτι από το πορτ-μπαγκάζ για την τοποθέτηση των δεξαμενών του υγραερίου – αλλά αντίθετα στερεί τη ρεζέρβα. Η καμπίνα των επιβατών προσφέρει ακόμη 30 λίτρα σε διάσπαρτους χώρους για μικροαντικείμενα.

Μια ωραία καινοτομία του Duster είναι το Sleep Pack, πάντως, με το οποίο μπορείτε να μετατρέψετε το χώρο πίσω από τα εμπρός καθίσματα μαζί με το πορτ-μπαγκάζ σε κρεβάτι με μήκος 1,90 μέτρου, με εύκολη αναδίπλωση.

Dacia Duster 1.0 TCe LPG: Εσωτερικό
Εν λευκώ σχεδιασμένο, όπως και το αμάξωμα, το εσωτερικό του Duster ακολουθεί τη σύγχρονη τάση του κάθετου ταμπλό για τη μέγιστη χωροταξική εκμετάλλευση. Βλέπουμε και εδώ παντού το μοτίβο βέλους ή ‘Υ’ που έχουν και τα εμπρός φωτιστικά σώματα, όπως στο εσωτερικό των οκταγωνικών αεραγωγών και στα μπράτσα των θυρών.

Τα πλαστικά σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες είναι σκληρά, εναρμονισμένα με τον χαρακτήρα της συνολικής αυτής ρουμανο-γαλλικής πρότασης, όμως η συναρμογή δείχνει στιβαρή και επίσης τώρα υφίσταται μια ολοκληρωτική αναβάθμιση από άποψη τεχνολογίας: αριστερά από τον ψηφιακό πίνακα πολυμέσων και συνδεσιμότητας, για πρώτη φορά το Duster εξοπλίζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων.

Ο τελευταίος έχει διάσταση 7 ιντσών και είναι στάνταρ στον εξοπλισμό των εκδόσεων Extreme και Journey. Κατά τα άλλα, ιδιαίτερα βολικό είναι ότι έχουν διατηρηθεί οι φυσικοί διακόπτες για ορισμένες βασικές λειτουργίες (όπως του κλιματισμού) κάτω από την κεντρική οθόνη του infotainment, που ενσωματώνει νέο λογισμικό με εύκολη χρήση και πιο όμορφα γραφικά. Στα οποία, παρεμπιπτόντως, περιλαμβάνονται και ενδείξεις για τις γωνίες κλίσεις του εδάφους, για τις εκτός δρόμου περιηγήσεις.

Dacia Duster 1.0 TCe LPG: Κινητήρας-Κατανάλωση
Η βασική έκδοση του Duster φορά την τρικύλινδρη μονάδα ισχύος των 999 κ.εκ. της Renault, η οποία καλείται να κινήσει 1.258 κιλά συν τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Ακριβώς για αυτό το λόγο η ρύθμιση των αρχικών δύο σχέσεων από τις 6 του μηχανικού κιβωτίου είναι κοντές, ώστε να υπάρχει -που υπάρχει- επαρκής δύναμη ακόμα και για βαρύ φορτίο.

Είναι παράλογο να περιμένει κανείς ότι “βάζει φωτιά” στην άσφαλτο: αποδίδει 91 ίππους με τη χρήση βενζίνης, ή 100 ίππους με τη χρήση υγραερίου, και ύστερα από την αρχική βραδυφλογία που έχει κάθε μικρό Turbo, όταν ενεργοποιείται ο υπερσυμπιεστής ζωηρεύει και εμφανίζει ικανοποιητικές ρεπρίζ (επιταχύνσεις εν κινήσει). Με ένα αντίστοιχο κόστος στην αύξηση του θορύβου του μοτέρ -καθώς και του αέρα- που φτάνει στην καμπίνα.

Στην οδηγική του αίσθηση ίσως να νομίσεις αρχικά ότι η εργοστασιακή επιτάχυνση 0-100 km/h είναι λίγο αισιόδοξη, αλλά η έκδοση αυτή έχει ξεκάθαρα την προτεραιότητά της στην οικονομία. Με την τιμή του υγραερίου στα 0,8 ευρώ κατά μέσο όρο και τη μέση κατανάλωση τα περίπου 9 lt LPG / 100 km, μπορείς να κινείσαι με λίγα περισσότερα από 7 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα – που είναι κάτι εξαιρετικό.

Με τη χρήση της βενζίνης, το κόστος φυσικά μεγαλώνει: με μέσο όρο κατανάλωσης στα 8,4 lt/100 km και μέση τιμή της αμόλυβδης σήμερα στα 1,7 ευρώ, χρειάζεσαι λίγο πάνω από 14 ευρώ για τα 100 χιλιόμετρα.

Όμως, ένα πλήρες γέμισμα των δεξαμενών (51 λίτρων) του LPG προσφέρει σχεδόν 500 χιλιόμετρα αυτονομίας, και σε αυτή την ακτίνα παντού και σχεδόν πάντα θα υπάρχει ανοικτό ένα επόμενο βενζινάδικο με LPG. Μαζί με το γέμισμα και του ρεζερβουάρ βενζίνης (με άλλα 50 λίτρα), η αυτονομία του Duster ξεπερνά τα 1.100 χιλιόμετρα.

Κατά τα άλλα, όταν εξαντληθεί το υγραέριο η εναλλαγή στην καύση βενζίνης γίνεται αυτόματα, χωρίς ο οδηγός να αντιληφθεί τίποτα – και φυσικά χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει το αυτοκίνητο. Βεβαίως, αριστερά από το τιμόνι στην άκρη του ταμπλό υπάρχει και το κουμπί επιλογής του καυσίμου, όπου όταν είναι αναμμένο το λαμπάκι του γίνεται καύση LPG.

Dacia Duster 1.0 TCe LPG: Στο δρόμο
Πέραν της χωροταξίας, η αρχιτεκτονική CMF-B του νέου Duster του έχει προσδώσει στιβαρότητα και απόκριση στο δρόμο που δεν περιμένεις από ένα αυτοκίνητο με έμφαση στη σχέση αξίας-τιμής, όπως επίσης και ποιότητα κύλισης πιο ακριβού αυτοκινήτου.

Δεν έχει σχεδιαστεί φυσικά για να οδηγείται γρήγορα, ούτε για να έχει τον πιο δυναμικό χαρακτήρα στις στροφές. Πέραν τις ανάρτησης, αυτή είναι μια επιλογή που φαίνεται να έχει γίνει και για το τιμόνι και για τα φρένα. Όμως είναι λίγο πιο ενδιαφέρον από τον πρόγονό του, και ελέγχει σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο τις -αυξημένες- κλίσεις του ψηλού του αμαξώματος, για να αισθάνεσαι ασφαλής.

Η έμφαση έχει δοθεί στην άνεση, φυσιολογικά, με την κάπως μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης – η οποία εξάλλου εξυπηρετεί και τις ανάγκες για την κίνηση στο χώμα. Εκεί τα σχεδόν 21 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος είναι μια πολύ σημαντική βοηθητική παράμετρος, όπως και η γωνία προσέγγισης (31 μοίρες), διαφυγής (36°) και ράμπας (24°) χάρη στους κοντούς προβόλους.

Επίσης, το Duster μπορεί να διασχίσει υδάτινο πέρασμα βάθους έως και 35 εκατοστών, ενώ με την τετρακίνητη έκδοσή του -και πόσω μάλλον με χωμάτινα ελαστικά- αναμφίβολα μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και σε λίγο πιο απαιτητικές και σκληρές επιφάνειες.

Dacia Duster 1.0 TCe LPG: Συμπέρασμα
Ευρύτατα αναβαθμισμένο σε εμφάνιση, ψηφιακές τεχνολογίες και δάπεδο-μηχανικά μέρη, το Duster είναι συνολικά πολύ καλύτερο από την προηγούμενη γενιά του. Διατηρεί, ωστόσο, τον value-for-money χαρακτήρα των προγόνων του, σε μια εποχή “εκτόξευσης” των τιμών;

Η απάντηση είναι ναι, ειδικά στη βασική του έκδοση (με τον συγκεκριμένο κινητήρα 1.0 λίτρου και 100 ίππων, αλλά χωρίς ψηφιακές οθόνες και μόνο με a/c) που ξεκινά κάτω από τα 20 χιλιάρικα. Καταφέρνει να τον διατηρεί χάρη σε ορισμένες πιο οικονομικές επιλογές (πλαστικών στο εσωτερικό και της πίσω ανάρτησης ημιάκαμπτου άξονα), και βεβαίως χάρη στις οικονομίες κλίμακας -σχετικά με τα μηχανικά του μέρη- του ομίλου Renault.

Αλλά υπάρχει κι ένας τρίτος λόγος: ότι είναι ένα SUV που προσεγγίζει για τα καλά τις διαστάσεις και τους χώρους ενός C-SUV, ζητώντας λιγότερα χρήματα από τα περισσότερα, μικρότερα B-SUV. Οπότε, η ιστορία συνεχίζεται αυτούσια και αναλλοίωτη.

Πάνω από την βασική έκδοση, όμως, ο επιπλέον εξοπλισμός, ο κινητήρας 1.2 λίτρου με 130 ίππους, η τετρακίνηση και ειδικά οι νέες, πλήρως υβριδικές εκδόσεις με 140 ίππους (δεν υπάρχει πλέον diesel), μειώνουν αυτή την εξαίρετη σχέση αξίας-τιμής. Αλλά δεν την καταργούν, διότι αντίστοιχα αυξάνεται και το κόστος του ανταγωνισμού με όλα αυτά τα έξτρα στοιχεία.

Εξάλλου, ακόμα και στις χαμηλότερες εκδόσεις του διαθέτει στη σουίτα ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης στοιχεία όπως το αυτόματο φρενάρισμα, η υποβοήθηση στάθμευσης και το σύστημα προειδοποίησης και υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας. Με το ίδιο μοτέρ, η πλουσιότερη έκδοση Expression κοστίζει 22.390 ευρώ και η κορυφαία Journey 25.390 ευρώ. Η υβριδική έχει τιμή εκκίνησης τα 28.890 ευρώ.

Dacia Duster 1.0 TCe 100 PS LPG

  • Κινητήρας / Καύσιμο: Τρικύλινδρος 1.0 Turbo / Βενζίνη/Υγραέριο (LPG)
  • Κιβώτιο / σχέσεις: Μηχανικό / 6
  • Κίνηση: Εμπρός
  • Ισχύς: 91 ίπποι/4.400 rpm (βενζίνη) – 100 ίπποι/4.600 rpm (LPG)
  • Ροπή: 160 Νm/2.200 rpm (βενζίνη) – 170 Nm/2.000 rpm (LPG)
  • 0-100 km/h: 9,9sec
  • Τελική ταχύτητα: 180 km/h
  • Κατανάλωση (WLTP): 6,3 lt/100 km (βενζίνη) / 8,5 lt/100 km (LPG)
  • Εκπομπές CO2 (WLTP): 142-147 g/km (βενζίνη) / 126-131g/km (LPG)
  • Μήκος: 4,343 m
  • Μεταξόνιο: 2,657 m
  • Βάρος: 1.258 kg
  • Χώρος αποσκευών: 513-1.648 lt
  • Τιμή: από 19.950 €

Πηγή: Sport24.gr