Δοκιμή του νέου και πολλά υποσχόμενου Mitsubishi Colt 1.0 με τα Γαλλικά γονίδια

Πρόκειται για το μοντέλο της Mitsubishi εκτός των τετρακίνητων εκτός δρόμου, που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Το όνομα έχει αρκετά μεγάλη ιστορία, η οποία ξεκινάει από το 1962, ενώ η προηγούμενη γενιά του Colt, παρουσιάστηκε το 2002 και υπέστη το τελευταίο της face lift το 2008. Ωστόσο, οι ιθύνοντες της Ιαπωνικής εταιρείας, αποφεύγουν τις αναφορές στις πρώτες γενιές του καταξιωμένου μοντέλου.

Ούτως ή άλλως, αυτό εδώ το Colt έχει τόση απόσταση από τον τιμημένο πρόγονο σε ότι έχει να κάνει με τη συνολική του αξία, που μάλλον θα το αδικούσε οποιαδήποτε αναφορά στο παρελθόν, όσο εμπορικά επιτυχημένο και αν ήταν αυτό. Το νέο Colt δε θυμίζει σε τίποτα το προηγούμενο μοντέλο (που ήταν και το μόνο πραγματικά ενδιαφέρον οδηγικά) και κατά συνέπεια το παρελθόν της εταιρείας συνολικά, με τα αδιάφορα για τον οδηγό στην πλειοψηφία τους μοντέλα.

Πέραν λοιπόν του ονόματος που αποτελεί παραπομπή, πρέπει να έχει κανείς εμπειρία από την προηγούμενη γενιά του μοντέλου για να διακρίνει κάποια συγγένεια σε επίπεδο συναρμολόγησης. Για παράδειγμα, η ελαφριά αίσθηση από το κλείσιμο των θυρών είναι η αμυδρή παραπομπή στο παρελθόν. Από εκεί και πέρα, το εσωτερικό όντας απόλυτα σύγχρονο κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις σε επίπεδο αισθητικής.

Η διαμόρφωση του ταμπλό εντείνει το σύγχρονο χαρακτήρα του μοντέλου, με το ενσωματωμένο ηχοσύστημα στο μέσο του να συνυπογράφει. Οι χώροι για τους επιβάτες είναι ικανοποιητικοί και όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, το 5θυρο αμάξωμα παίρνει το πρόκριμα της ευχρηστίας αφού κάνει την επιβίβαση πολύ πιο εύκολη διαδικασία. Ο χώρος για τις αποσκευές είναι καλός (340 λίτρα).

Το σύγχρονο Colt τοποθετείται με αξιώσεις στην κατηγορία των super mini και αυτό με δύο κουβέντες το πετυχαίνει, αφού και μόνο με την καλαίσθητη σχεδίασή του κερδίζει το στοίχημα της πρώτης ματιάς που ως γνωστόν είναι και η σημαντικότερη. Το αμάξωμα αποπνέει δυναμισμό, ενώ στο εσωτερικό η σύγχρονη εικόνα κάνει το χαμόγελο ακόμα μεγαλύτερο.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως το Colt, καταφέρνει και κάνει τις διαφορές του παραπάνω από αισθητές σε σχέση με το αντίστοιχο Renault Clio, με το οποίο τα κοινά είναι συντριπτικά περισσότερα από ότι τα ξεχωριστά στοιχεία. Η ανάρτηση περιορίζει τις κλίσεις του αμαξώματος σε στροφές υπό πίεση, κρατώντας όμως την άνεση των επιβατών σε υψηλά επίπεδα.

Γεγονός είναι επίσης, πως σε καλή άσφαλτο τα περιθώρια πρόσφυσης είναι παραπάνω από ικανοποιητικά. Το Colt (συνεχώς Clio πάω να γράψω…) δείχνει αρκετά στιβαρό και ικανοποιεί τον οδηγό ο οποίος ξαφνιάζεται ευχάριστα με την απουσία υποστροφής από το ρεπερτόριο των αντιδράσεων του μικρού μοντέλου. Υπό νορμάλ συνθήκες προφανώς, γιατί τα 160 Nm της ροπής του μικρού κινητήρα μόλις στις 2.000 σ.α.λ., δίνουν αρκετό “κουράγιο” στον οδηγό που θέλει να κινηθεί σβέλτα.

Το τιμόνι με την ηλεκτρική υποβοήθηση είναι εύλογα ελαφρύ και προσφέρει καλό ποσοστό αίσθησης ενώ αποδεικνύεται και αρκετά άμεσο. Ιδιαίτερα εύχρηστος είναι και ο επιλογέας των ταχυτήτων επιτρέποντας έτσι τις γρήγορες εναλλαγές. Η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι αρκετά καλή προς όφελος της κατανάλωσης και ο οδηγός μπορεί να εκμεταλλευτεί εύκολα τους 91 ίππους του κινητήρα.

Η λειτουργία του μηχανικού συνόλου είναι πολιτισμένη για τα δεδομένα των τρικύλινδρων κινητήρων, στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Το μηχανικό σύνολο είναι εξαιρετικό και στην προκειμένη περίπτωση, με την εξέλιξη που έχει δεχτεί από τότε που παρουσιάστηκε μέχρι και σήμερα, καλύπτει και όλες τις προϋποθέσεις που του επιτρέπουν να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον σύγχρονα του είδους.

Συνολικά το Colt είναι ένα μοντέλο που αξίζει να δει κανείς από κοντά και να το οδηγήσει για να εκτιμήσει τις χάρες του από πρώτο χέρι. Ο κινητήρας μπορεί να ακούγεται «λίγος» για κάποιους που κρίνουν αυστηρά την απόδοση των 91 ίππων (το ίδιο σύνολο σε άλλες εφαρμογές παρουσιάζεται έως και με 100 ίππους) αλλά στην πράξη είναι παραπάνω από ικανοποιητικός.

Τα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 12,2 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα του Colt με τον κινητήρα του 1,0 λίτρου και τους 91 ίππους, είναι 180 χλμ./ώρα. Ο κατασκευαστής κάνει λόγο για μικτή κατανάλωση της τάξης των 5,9 λίτρων για κάθε 100 χλμ. και αυτή είναι μια τιμή που εύκολα θα δει κανείς εκμεταλλευόμενος τις χάρες του εξαιρετικού κινητήρα και το “άπλωμα” του κιβωτίου των ταχυτήτων.

Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες το Clio δείχνει τέτοια χαρακτηριστικά που άνετα στέκεται στην κορυφή της κατηγορίας των supermini. Συνεπώς, το ότι εδώ μιλάμε για το ίδιο αυτοκίνητο με μόνη ουσιαστική διαφορά τα σήματα της Mitsubishi στη θέση εκείνων της Renault (εντάξει, και το όνομα που σε αμφότερες τις περιπτώσεις ξεκινά από “C”), μόνο προς όφελος της Ιαπωνικής μάρκας μπορεί να λειτουργήσει.

Τιμολογιακά έχει την τοποθέτηση που πρέπει και ενδεχομένως, οι χρόνοι παράδοσης για την αγορά του ως καινούργιο, να είναι εκείνοι που θα “οδηγήσουν” κάποιους που είναι έτοιμοι για την αγορά του Γαλλικού best seller, να “καταφύγουν” στη φιλόξενη αγκαλιά της Mitsubishi. Όπως και να έχει, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι από την επιλογή τους μια και μιλάμε για ένα εξαιρετικό μικρό με πολύ καλό εξοπλισμό.

Η έκδοση Invite Plus για το Colt με τον turbo κινητήρα ξεκινά από τις 21.920 ευρώ, που κρατούν το μοντέλο στην καρδιά της κατηγορίας, γιατί μην νομίζετε πως αφενός υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά μοντέλα στην κατηγορία και αφετέρου πως θα βρείτε κάτι φθηνότερο με δεδομένο τον εξαιρετικό εξοπλισμό του μοντέλου. Εκτός αυτού όμως, η αγορά του Colt συνοδεύεται από εργοστασιακή εγγύηση και οδική βοήθεια 5 ετών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Mitsubishi Colt 1.0 91 ps

Κινητήρας (κ.εκ.): Τρικύλινδρος, 999

Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 91/4.500- 5.000

Pοπή (Nm/σ.α.λ.): 160/2.000- 3.750

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Μηχανικό, έξι σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (σε δευτερόλεπτα): 12,2”

Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα): 180

Μέση κατανάλωση εργοστασιακή (λίτρα/100 χλμ.): 5,9

Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ): 116

Διαστάσεις (ΜxΠxY σε χιλιοστά): 4.053×1.798×1.439

Μεταξόνιο (σε χιλιοστά): 2.583

Βάρος (κιλά): 1.172

Χώρος αποσκευών (λίτρα): 340

Τιμή: Από 21.920 ευρώ

Πηγή: Sport24.gr