Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ανακοίνωσε την αναστολή της ηλεκτρικής ενέργειας για εννέα ώρες την Κυριακή σε 12 από τις 24 επαρχίες της Άνδεις και έθεσε 19 περιοχές σε κόκκινο συναγερμό λόγω της ξηρασίας που έχει μειώσει τα επίπεδα νερού των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

Η διακοπή ρεύματος στις επαρχίες θα διαρκέσει από τις 8:00 τοπική ώρα έως τις 17:00, σύμφωνα με δήλωση της προεδρίας του Εκουαδόρ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο το βράδυ στο X. Αυτή η απόφαση προστίθεται στα σχέδια της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για διακοπές ρεύματος οκτώ ωρών σε εθνικό επίπεδο από Δευτέρα έως Πέμπτη.

Το Εκουαδόρ αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 61 χρόνια και μια ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται από την έλλειψη συντήρησης των υφιστάμενων φραγμάτων και συμβάσεων για την εξασφάλιση νέας παραγωγής ενέργειας.

Οι αρχές του Εκουαδόρ δήλωσαν ότι η επιπλέον αναστολή ηλεκτρικής ενέργειας για την Κυριακή βασίζεται στην “προστασία των υδατικών πόρων.”

Το μέτρο ελήφθη μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης το Σάββατο το βράδυ.

“Βρισκόμαστε σε 19 επαρχίες με ελλείψεις νερού, φωτιές και θέματα ασφάλειας τροφίμων,” δήλωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ινές Μανζάνο, στους δημοσιογράφους στο Κουένκα το Σάββατο. “Οι αντίστοιχοι φορείς πρέπει να αποδεχτούν και να συμμορφωθούν με την απόφαση που κηρύσσει κόκκινο συναγερμό.”

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος την Τρίτη, ο στρατός εισήλθε στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Μάζαρ, το οποίο έχει χωρητικότητα περίπου 170 μεγαβάτ και θεωρείται κρίσιμο λόγω της μεγάλης αποθηκευτικής του ικανότητας, για να στηρίξει τη λειτουργία του και να το προστατεύσει.

Πηγή: Reuters