Δυνατότητα εξαήμερης εργασίας σε επιχειρήσεις – Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου

Εξαήμερη εργασία σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας και ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο μπαίνουν σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου.

Εγκύκλιος της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Αννας Στρατινάκη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από τη στιγμή που μια επιχείρηση εντάσσεται στο μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, είναι υποχρεωμένη, ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, να διαθέτει και να ενεργοποιεί σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας στις κτιριακές της εγκαταστάσεις.

Η ψηφιακή κάρτα έχει στόχο να περιορίσει την αδήλωτη εργασία, τις υπερβάσεις ωραρίων και τις αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες.

Εξαιρέσεις

Από την ψηφιακή κάρτα οργάνωσης του χρόνου εργασίας εξαιρούνται:

*Τα διευθυντικά στελέχη εφόσον έχουν ατομική σύμβαση εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας.

*Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν σταθερό τόπο παροχής εργασίας όπως ιατρικοί επισκέπτες, επιθεωρητές πωλήσεων, περιοδεύοντες πωλητές, τεχνικοί, οδηγοί, εργαζόμενοι που επισκέπτονται τους πελάτες του εργοδότη τους, διαφημιστές κ.λπ. για το διάστημα που είναι εκτός τόπου παροχής εργασίας.

* Οι δικηγόροι που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.

*Οι εργαζόμενοι που εργάζονται με τηλεργασία κατά τις ημέρες που βρίσκονται εκτός του χώρου εργασίας της επιχείρησης.

*Οι εργάτες γης, οι αλιεργάτες και οι εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα.

* Οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, εν γένει, που απασχολούν υπαλλήλους αορίστου ή ορισμένου χρόνου, εφόσον ισχύουν για αυτούς οι ρυθμίσεις του Ενιαίου Μισθολογίου.

*Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των πετρελαιοειδών, των ορυχείων και των ναυπηγείων.

Προσαυξήσεις

Η εξαήμερη εργασία αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας όπως η βιομηχανία και όσες ήδη λειτουργούν επί 24ωρης βάσης 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα (π.χ. εταιρίες φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια, κ.ά). Δεν αφορά Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικές εταιρίες, ούτε ξενοδοχεία και εστίαση.

Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν.5053/2023 με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Το ημερομίσθιο για την 6η μέρα εργασίας θα είναι προσαυξημένο κατά 40% και επιπλέον 75% θα παίρνουν οι εργαζόμενοι για την απασχόλησή τους την Κυριακή και τις αργίες. Σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.

Η απασχόληση με 6ήμερο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως, δεν προβλέπονται υπερωρίες, ενώ διατηρούνται σε ισχύ οι διατάξεις για την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (1 ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο 4 μηνών.