Ο τεράστιος αστεροειδής που χτύπησε τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν μόνος, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες. Ένας δεύτερος, μικρότερος διαστημικός βράχος έπεσε στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής δημιουργώντας έναν μεγάλο κρατήρα την ίδια εποχή.

«Πρέπει να ήταν ένα καταστροφικό γεγονός» είπαν οι επιστήμονες, το οποίο προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψους τουλάχιστον 800 μέτρων στον Ατλαντικό ωκεανό.

Ο Δρ. Ουίσντιν Νίκολσον από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt ανακάλυψε τον κρατήρα Ναδίρ το 2022, αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για το πώς σχηματίστηκε. Τώρα, ο Δρ. Νίκολσον και οι συνάδελφοί του είναι σίγουροι ότι ο κρατήρας των 9 χιλιομέτρων δημιουργήθηκε από έναν αστεροειδή που εκτοξεύτηκε στον βυθό της θάλασσας.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δεν μπορεί να χρονολογήσει ακριβώς το συμβάν ή να πει εάν προήλθε πριν ή μετά τον αστεροειδή που δημιούργησε τον κρατήρα Chicxulub πλάτους 180 χιλιομέτρων στο Μεξικό. Αυτό το γεγονός τελείωσε τη βασιλεία των δεινοσαύρων. Εκτιμούν όμως, ότι ο δεύτερος, μικρότερος αστεροειδής έπεσε στη Γη επίσης στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, δηλαδή όταν εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, επομένως είναι πιθανόν και οι δύο μαζί να συνέβαλαν στην εξαφάνισή τους.

Ο δεύτερος αστεροειδής εκτιμάται πως αφού εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης, θα έμοιαζε με βολίδα. «Φανταστείτε ότι αν ο αστεροειδής χτυπούσε τη Γλασκώβη και βρισκόσασταν στο Εδιμβούργο, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά, η βολίδα θα ήταν περίπου 24 φορές το μέγεθος του Ήλιου στον ουρανό – αρκετή για να βάλει φωτιά σε δέντρα και φυτά στο Εδιμβούργο», είπε ο Δρ. Νίκολσον. Θα είχε ακολουθήσει μια εξαιρετικά δυνατή έκρηξη, πριν από μια σεισμική δόνηση μεγέθους περίπου 7 Ρίχτερ.

Είναι ασυνήθιστο τόσο μεγάλοι αστεροειδείς να πέφτουν στον πλανήτη μας σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ένας από τον άλλον και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί συνέβη αυτό. Ο αστεροειδής που δημιούργησε τον κρατήρα Ναδίρ είχε πλάτος περίπου 450-500 μέτρα και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χτύπησε τη Γη με περίπου 72.000 χλμ/ώρα.

Ο αστεροειδής Ναδίρ είχε περίπου το μέγεθος του Bennu, το οποίο είναι σήμερα το πιο επικίνδυνο αντικείμενο σε τροχιά κοντά στη Γη. Οι επιστήμονες λένε ότι η πιο πιθανή ημερομηνία που ο Bennu θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη είναι η 24η Σεπτεμβρίου 2182, σύμφωνα με τη NASA. Αλλά εξακολουθεί να είναι απλώς μια πιθανότητα 1 προς 2.700.

Για να κατανοήσουν περαιτέρω τον κρατήρα Ναδίρ, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υψηλής ανάλυσης 3D από μια γεωφυσική εταιρεία που ονομάζεται TGS. Οι περισσότεροι κρατήρες είναι διαβρωμένοι, αλλά αυτός ήταν καλά διατηρημένος, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούσαν να κοιτάξουν περαιτέρω στα επίπεδα των βράχων.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να δούμε μέσα σε έναν κρατήρα πρόσκρουσης όπως αυτός – είναι πραγματικά συναρπαστικό», είπε ο Δρ. Νίκολσον, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόλις 20 θαλάσσιοι κρατήρες στον κόσμο, αλλά κανένας δεν έχει μελετηθεί λεπτομερώς όπως αυτός.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications Earth & Environment».

ΠΗΓΗ: BBC