Δύο γιατροί στη Λέσβο είναι μεταξύ των 10  πιο χαρακτηριστικών περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Ά. Γεωργιάδης.

Πρόκειται για:

Παθολόγο σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της, αλλά και στον εαυτό της.
και
Γενικό ιατρό στη Μυτιλήνη που συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.

Είναι αυτονόητο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ότι αυτοί οι γιατροί αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο υπουργός Υγείας στέλνει μήνυμα στους γιατρούς οι οποίοι θέλουν να εμπλακούν σε μια τέτοια ιστορία, δηλαδή επιδιώκουν να προχωρήσουν σε πλασματική συνταγογράφηση και η υπερσυνταγογράφηση ότι είναι υπόθεση πλέον με τα συστήματα που διαθέτει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να εντοπιστούν και μάλιστα σε βάθος χρόνου, δηλαδή να φτάσει ο έλεγχος μέχρι το 2014. Ακόμα έγινε γνωστό ότι για τους άνω των 60 ετών θα υπάρξει επανέλεγχος στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συνταγογράφηση τους αφορά για περισσότερα από πέντε φάρμακα.

Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους, υπογράμμισε. «Στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους γιατρούς που έχουν την ευθύνη συνταγογράφησης φαρμάκων σε αυτή τη χώρα. Δεν έχει κανένα νόημα πια να προσπαθήσει κάποιος να κοροϊδέψει το σύστημα. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνουν. Είναι πλέον σε φοβερά μεγάλο, λεπτομερειακό βαθμό αξιοποιήσιμα από τα ηλεκτρονικά μας συστήματα. Θα τους ακολουθούν μια ολόκληρη ζωή. Και όσο τα συστήματα εξελίσσονται, τόσο οι έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται ταχύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Αλλάζω το χαρακτήρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όχι μόνο ως ένα εργαλείο καταγραφής και τάξης, αλλά και ως ένα εργαλείο καταπολέμησης της απάτης. Αυτό, στο βαθμό που γίνεται τώρα, δεν γινόταν στο παρελθόν» είπε ο υπουργός.

Πηγή: ertnews.gr