E. Ράμα: Η συμφωνία με την Ιταλία για τους μετανάστες είναι 100% μοναδική περίπτωση

Η συμφωνία της Αλβανίας με την Ιταλία για τους μετανάστες είναι μια μοναδική περίπτωση, 100% μοναδική, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξη του στους «Financial Times».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα τονίζει επίσης ότι «και άλλες κυβερνήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επανάληψη της συμφωνίας».

Είπα όχι, γιατί δεν έχει νόημα για μένα. Η Ιταλία είναι πολύ ιδιαίτερη για εμάς, κάτι περισσότερο από μια στρατηγική σχέση. Είναι μια πολύ βαθιά ριζωμένη φιλία», εξήγησε, ο Ράμα διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία βασίζεται σε μια μακρά ιστορία αμοιβαίας εφαρμογής του νόμου.

Μεταξύ των δυτικών εταίρων που προσπάθησαν να λάβουν τη βοήθεια των Τιράνων ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Σε αντίθεση με τη συμφωνία με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία απαιτείται να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα έως και 3.000 άτομα, η προσφορά του Λονδίνου δεν είχε σταθερό αριθμό». Επρόκειτο για όλους όσους έρχονταν στη Μεγάλη Βρετανία ως διέλευση. Είπα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα», ανέφερε ο Ράμα.

«Μετά είχαμε και άλλες περιπτώσεις που δεν θέλω να αναφέρω, ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης», εξήγησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται η μετανάστευση ως πρόβλημα ασφάλειας και κυρίως να μην αναζητείται λύση στην εξωτερίκευση της. «Το θέμα δεν μπορεί να λυθεί με τη μεταφορά του προβλήματος», τόνισε ο Ράμα στους «Financial Times».

Πηγή: ATSH-ANSA