Έδειξαν τα… δόντια τους με το “καλημέρα” οι Ισπανοί, 3-0 την Κροατία

Πολλοί περίμεναν πως η αναμέτρηση της Ισπανίας με την Κροατία θα είναι ντέρμπι, όμως οι παίκτες του Λουίς Ντε Λα Φουέντε είχαν διαφορετική άποψη και πήραν κεφάλι από νωρίς, σε έναν από τους δυσκολότερους ομίλους του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι Ισπανοί κυριάρχησαν απόλυτα στη γερμανική πρωτεύουσα και έστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ενόψει της συνέχειας. Οι Κροάτες είχαν τις ευκαιρίες τους, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκαν και θα πρέπει να ανασυνταχθούν, για να μην χαθεί το… τρένο της πρόκρισης.

Ο αγώνας

Οι Ισπανοί έδειξαν στα πρώτα λεπτά μεγαλύτερη διάθεση, μπαίνοντας δυνατά στο παιχνίδι, με τους παίκτες του Λουίς Ντε Λα Φουέντε να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να προσπαθούν να διασπάσουν την καλή αμυντική λειτουργία των Κροατών. Ένα σουτ του Μοράτα εκτός περιοχής στο 7ο λεπτό ήταν η πρώτη ευκαιρία του ματς, ωστόσο ο Λιβάκοβιτς έπεσε σωστά στη γωνία του και μπλόκαρε. Οι Κροάτες απάντησαν στο 23′, όταν ο Στάνισιτς πήρε μέτρα από τα δεξιά, έκανε το γέμισμα στην περιοχή και ο Μπούντιμιρ πήρε την κεφαλιά, αλλά αστόχησε. Δεν ήταν εύκολο για τους “φούριας ρόχας” να πλησιάσουν την αντίπαλη περιοχή, όμως βρήκαν τη λύση στο 29′. Από εξαιρετική κάθετη πάσα του Ρουίθ, ο Μοράτα έφυγε στην πλάτη της άμυνας, μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε εύστοχα, κάνοντας το 1-0. Στο επόμενο λεπτό η Κροατία έφθασε κοντά στην ισοφάριση, με τον Κοβάσιτς να βρίσκει χώρο και να κάνει το σουτ, αλλά ο Σιμόν έπεσε και μπλόκαρε την μπάλα. Πολύ γρήγορα οι Ισπανοί διπλασίασαν τα τέρματά τους. Ο Γιαμάλ τροφοδότησε τον Πέδρι και εκείνος με τη σειρά του τον Ρουίθ, ο οποίος πέρασε με εκπληκτικό τρόπο δύο αντιπάλους του, έκανε το σουτ και πέτυχε το 2-0 στο 32′. Δύο λεπτά μετά, οι Κροάτες έχασαν διπλή ευκαιρία για να μειώσουν το σκορ. Ο Μπρόζοβιτς πλάσαρε εκτός περιοχής, απέκρουσε εντυπωσιακά ο Σιμόν και στη συνέχεια ο Μάγερ, που πήρε το ριμπάουντ, έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Οι Βαλκάνιοι ανέβασαν στροφές και στο 41′ “άγγιξαν” το γκολ. Ο Μάγερ έκανε το γέμισμα προς το δεύτερο δοκάρι από τα δεξιά, ο Γκβάρντιολ σούταρε με τη μία και μπάλα πέρασε παράλληλα με την εστία, με τον Μπούντιμιρ να μην καταφέρνει να μπει στην πορεία της. Αφού η Κροατία δεν κατάφερε να ξαναμπεί στο ματς, η Ισπανία την τιμώρησε, διευρύνοντας κι άλλο το προβάδισμά της. Ο Γιαμάλ έκανε το γέμισμα προς την περιοχή, ο Καρβαχάλ πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας και με προβολή έγραψε το 3-0 στο 45’+2′.

(AP Photo)

Παρά τη διαφορά των τριών τερμάτων, οι Ισπανοί μπήκαν με το πόδι στο… γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, φθάνοντας κοντά στο τέταρτο γκολ στο 52ο λεπτό. Ο Πέδρι κράτησε εξαιρετικά την μπάλα, την ελευθέρωσε δεξιά στον Γιαμάλ, εκείνος έκανε το πλασέ, αλλά ο Λιβάκοβιτς έδιωξε εντυπωσιακά, την πολύ καλή προσπάθεια του 16χρονου άσου της Μπαρτσελόνα. Στο 55′ η Κροατία σπατάλησε άλλη μία μεγάλη ευκαιρία για να σκοράρει, καθώς σε φάση διαρκείας στα καρέ των Ισπανών, οι παίκτες του Ζλάτκο Ντάλιτς δεν κατάφεραν να σπρώξουν την μπάλα στα δίχτυα, με τον Σιμόν να αποκρούει σουτ του Μπούντιμιρ και να διώχνει προ του Κράμαριτς. Σταδιακά ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, καθώς οι Ισπανοί είχαν ήδη κλειδώσει τη νίκη και θέλησαν να κρατήσουν δυνάμεις για τη συνέχεια του τουρνουά, ενώ οι Κροάτες παρέδωσαν τα… όπλα και άρχισαν να σκέφτονται τα επόμενα παιχνίδια, που θα κρίνουν και την πρόκριση και γι’ αυτό ο ομοσπονδιακός τεχνικός της “Χρβάτσκα” αποφάσισε να κάνει αλλαγή από νωρίς τα μεγάλα αστέρια της ομάδας του. Στο 79′ οι Κροάτες κέρδισαν πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ρόδι πάνω στον Μπρόζοβιτς. Ο Πέτκοβιτς το εκτέλεσε στη δεξιά γωνία, απέκρουσε ο Ουνάι Σιμόν που έπεσε σωστά, πήρε το ριμπάουντ ο Πέρισιτς, ο οποίος έκανε το γύρισμα και ο Πέτκοβιτς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ωστόσο, το γκολ δεν μέτρησε -έπειτα από εξέταση της φάσης από τον VAR- για είσοδο Κροάτη παίκτη, νωρίτερα στην περιοχή.

ΓΚΟΛ: 29′ Μοράτα, 32′ Ρουίθ, 45’+2′ Καρβαχάλ
Κίτρινες: 78′ Ρόδρι
Κόκκινη:
Δοκάρι:
Stats: Σε ηλικία 32 ετών και 156 ημερών, ο Ντάνι Καρβαχάλ έγινε ο γηραιότερος παίκτης που σκοράρει για την Ισπανία σε Euro και μάλιστα το έκανε μετά από ασίστ του Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος έγινε ταυτόχρονα ο νεότερος παίκτης που βγάζει ασίστ στην ιστορία της διοργάνωσης, σε ηλικία 16 ετών και 338 ημερών.

Ισπανία (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Νάτσο, Κουκουρέγια, Πέδρι (60′ Όλμο), Ρουίθ, Ρόδρι (87′ Θουμπιμέντι), Γιαμάλ (86′ Τόρες), Γουίλιαμς (68′ Μερίνο), Μοράτα (67′ Ογιαρθάμπαλ).

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Πόγκρασιτς, Γκβάρντιολ, Μόντριτς (65′ Πάσαλιτς), Κόβασιτς (65′ Σούσιτς), Μπρόζοβιτς, Μάγερ, Κράμαριτς (72′ Πέτκοβιτς), Μπούντιμιρ (56′ Πέρισιτς).

Το πρόγραμμα και η βαθμολογία του Β’ Ομίλου:

Σάββατο 15 Ιουνίου

Ισπανία – Κροατία 3-0
22:00 Ιταλία – Αλβανία (ΕΡΤ1)

Τετάρτη 19 Ιουνίου

16:00 Κροατία – Αλβανία (ΕΡΤ1)

Πέμπτη 20 Ιουνίου

22:00 Ισπανία – Ιταλία (ΕΡΤ1)

Δευτέρα 24 Ιουνίου

22:00 Αλβανία – Ισπανία (ΕΡΤ3)
22:00 Κροατία – Ιταλία (ΕΡΤ1)

1.Iσπανία 3β. (3-0)
2.Ιταλία 0β. (0-0)
3.Αλβανία 0β. (0-0)
4.Κροατία 0β. (0-3)

*Στην περίπτωση ισοβαθμίας, το 1ο κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων. Το 2ο κριτήριο είναι τα συνολικά τέρματα.

Πηγή: ertsports.gr