Ευτυχία: 11 τροφές που έχουν θετική επίδραση στη διάθεσή μας

Όπως αναρωτιέται η Olivia Bokhobza στο  Psychologies.comΤι θα γινόταν αν ο δρόμος προς την ευτυχία βρισκόταν σε αυτό που τρώμε; Η σημασία της σχέσης μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας έχει αποδειχθεί και με το παραπάνω, αλλά φαίνεται ότι μια συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να βιώσουμε την ευτυχία!

Υπάρχει μια διατροφή που προάγει την ευημερία και την πρόσβαση στην ευτυχία!

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει τον αντίκτυπο του τι τρώμε στην ψυχική μας υγεία. Ο Δρ Guillaume Fond, ειδικός στην ψυχοδιατροφή, μας είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του πόσο πολύ η σωστή διατροφή μπορεί να σας εμποδίσει να πάθετε κατάθλιψη – μια πραγματική επανάσταση για την ψυχική υγεία! «Αυτό που βάζουμε στο πιάτο μας είναι το καύσιμο για το σώμα μας, τον εγκέφαλό μας και, επομένως, το μυαλό μας. Αν μας λείπουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, για παράδειγμα, λογικά θα έχουμε υποσιτισμένο εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο όπως και τα άλλα όργανα, επειδή ο εγκέφαλος συνδέεται με το υπόλοιπο σώμα”, εξηγεί.

Εδώ είναι το σημείο εκκίνησης: συχνά χρησιμοποιούμε το φαγητό ως παρηγοριά. Όμως συμβαίνει το αντίθετο: η κατάθλιψη μας οδηγεί στη ζάχαρη και η ζάχαρη μας ρίχνει ακόμα περισσότερο αφού μας τονώσει… Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη διατροφή για να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία και να πετυχαίνουμε την ευτυχία;

Η μεσογειακή διατροφή σας κάνει ευτυχισμένους! 

Σύμφωνα με αυτόν τον εμπειρογνώμονα, η μεσογειακή διατροφή είναι μια εξαιρετική επιλογή για την αποφυγή της κακής διάθεσης. Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Μονπελιέ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry έδειξε το 2019 ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την κατάθλιψη όχι μόνο σε πραγματικό χρόνο αλλά και σε βάθος χρόνου. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα, από την άλλη πλευρά, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ομοίως, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η ζάχαρη προάγει τις καταθλιπτικές καταστάσεις. Η μεσογειακή διατροφή είναι μια τέχνη ζωής που κληρονομήθηκε απευθείας από την κουλτούρα των νότιων χωρών, με έμφαση στο ελαιόλαδο, τα λιασμένα λαχανικά και φρούτα και τα ψάρια. Τα οφέλη αυτής της διατροφής στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του στρες και του άγχους έχουν αποδειχθεί από πολλές σοβαρές μελέτες.

Πώς μπορούμε να εισάγουμε τη δίαιτα της ευτυχίας στη ζωή μας; 

Δεν χρειάζεται να μετακομίσουμε στην Κυανή Ακτή για να ζήσουμε μεσογειακά! Πρώτο βήμα: το ελαιόλαδο είναι ο καλύτερός μας φίλος: ένα φυτικό έλαιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που θα αντικαταστήσει το βούτυρο στις καθημερινές μας παρασκευές. Βήμα δεύτερο: φάτε όσα φρούτα και λαχανικά θέλετε! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 15% και τα λαχανικά κατά 9%. Ο Joël Doré, ειδικός στον μικροβιόκοσμο, συνιστά να διαφοροποιούμε τις απολαύσεις που τρώμε: σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να τρώμε 25 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά την εβδομάδα, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τον μικροβιόκοσμό μας και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να έχουμε καλή ψυχική υγεία και ισχυρό εγκέφαλο!

Να τι πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας: 

-φρούτα και λαχανικά εποχής

-ζυμαρικά ολικής άλεσης, ρύζι ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης

-όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια κ.λπ.)

-ψάρια, ιδίως λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα, σολομός κ.λπ.)

-λίπη, που παρέχονται κυρίως από φυτικά έλαια, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου

-αποξηραμένα φρούτα (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια κ.λπ.).

Από την άλλη πλευρά, καλό είναι να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, βούτυρο, κρέμα γάλακτος) και τα εξευγενισμένα και επεξεργασμένα προϊόντα, όπως τα δημητριακά πρωινού, το βιομηχανικό ψωμί για σάντουιτς και τα έτοιμα γεύματα. Μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μπορείτε επίσης να επικεντρωθείτε στα τοπικά, εποχιακά τρόφιμα!

Πηγή: Psychologies.com, https://www.psychologies.com/alimentation/regime-alimentaire-bonheur