Ειρηνευτική Διάσκεψη για Ουκρανία: Στόχος ο οδικός χάρτης για τερματισμό του πολέμου — Τετ-α-τετ Μητσοτάκη με Μέτσολα

Στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που πραγματοποιείται στα περίχωρα της Λουκέρνης, στην Ελβετία, στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας. Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος 92 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ρωσία πάντως δεν προσκλήθηκε, ενώ η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι με στόχο να επιτευχθεί «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ».

Στη Διάσκεψη βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τετ-α-τετ Κ. Μητσοτάκη με Ρ. Μέτσολα στις εργασίες της πρώτης ημέρας
Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία στέλνει από την πλευρά του με την παρουσία του ο Έλληνας πρωθυπουργός εστιάζοντας στην ανάγκη επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Διάσκεψης και στη συνέχεια είχε τετ-α-τετ με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, ενόψει της Συνόδου ηγετών του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα.

Πριν το δείπνο, οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για την οικογενειακή φωτογραφία, με τον Πρωθυπουργό να λαμβάνει τη θέση ανάμεσα στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris, η οποία συμμετέχει στη Διάσκεψη αντί του Προέδρου Biden, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, και πίσω από τους δύο συνδιοργανωτές, τον Πρόεδρο Zelenskyy της Ουκρανίας και την Πρόεδρο της Ελβετίας Viola Amherd.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί την Κυριακή στην ολομέλεια, ενώ θα έχει παρέμβαση και στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.