Εκπρόσωπος της ΕΕ: Δεν υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύριων

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, Λουίς Μιγκέλ Μπουένο, απέρριψε του ισχυρισμούς ότι οι εκτοπισμένοι Σύριοι σε ορισμένες χώρες “είναι οι ίδιοι το πρόβλημα” και υπερτόνισε ότι πρόκειται για “θύματα της σύγκρουσης στη Συρία”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση , επισήμανε, συμφωνεί με τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για ασφαλή, οικειοθελή και αξιοπρεπή επιστροφή των ανθρώπων αυτών στην πατρίδα τους.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Al-Nahar Al-Arabi, επαίνεσε «τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες να φιλοξενήσουν περισσότερους από 7 εκατομμύρια Σύριους, με όλες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που συνεπάγονται για αυτές.

Ο Μπουένο παρουσίασε πολλούς λόγους που δικαιολογούν την απροθυμία των Σύριων να επιστρέψουν, όπως το έθεσε, επισημαίνοντας «αναφορές για αναγκαστική στράτευση, κρατήσεις και άλλες παραβιάσεις», ρίχνοντας την ευθύνη στις αρχές της Συρίας.

Σημείωσε μάλιστα ότι η ανυπαρξία διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, καθιστά σημαντικό να γίνουν αυτές οι συζητήσεις μέσω των εταίρων της ΕΕ στην περιοχή και μέσω των Ηνωμένων Εθνών, επίσης.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η διάσκεψη για το θέμα αυτό «συνέλεξε δεσμεύσεις ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη εκτοπισμένων Σύριων στη χώρα τους αλλά και των προσφύγων σε χώρες της περιοχής».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σεβασμό της Ε.Ε στην κυριαρχία κάθε χώρας αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχει απαίτηση σεβασμού του διεθνούς δικαίου απο τους εταίρους της όπως και της αρχής της αρχή της μη επαναπροώθησης.

Μάλιστα παρότρυνε τους εταίρους της Ε.Ε να θεσπίσουν τις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες για τα δικαιώματα του ασύλου και των προσφύγων σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήγησε ότι «υπάρχει ήδη στο τραπέζι μια πρόταση για λειτουργία της ευρωπαϊκής αποστολής διαχείρισης των συνόρων στη Ράφα και αυτή η πρόταση πρέπει να συζητηθεί με την ισραηλινή πλευρά» και για τον λόγο αυτό « οι υπουργοί συμφώνησαν να οργανώσουν συμβούλιο εταιρικής σχέσης με το Ισραήλ».

Τόνισε ότι «η λύση των δύο κρατών είναι ένα ζήτημα όπου το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασταυρώνεται με τις αραβικές χώρες», θεωρώντας ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί και να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση εάν οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ένα ανεξάρτητο κράτος που ζει δίπλα πλάι σε ένα ασφαλές και αναγνωρισμένο ισραηλινό κράτος που είναι ενσωματωμένο στην περιοχή και δημιουργεί θετικές σχέσεις με όλες τις άλλες χώρες της Μ. Ανατολής.

Όσον αφορά τη μορφή του παλαιστινιακού κράτους, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι η Γάζα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απομονωμένα από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς η Γάζα είναι μέρος του «ευρύτερου παλαιστινιακού ζητήματος» και αναπόσπαστο μέρος «των εδαφών που κατέχονται από το Ισραήλ το 1967. Η διεθνής κοινότητα έχει συμφωνήσει για τη λύση των δύο κρατών «Ως τη μόνη βιώσιμη λύση που μπορεί να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Όσον αφορά τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν μπροστά στην αδιαλλαξία της ισραηλινής κυβέρνησης, επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό αίτημα προς τις ισραηλινές αρχές είναι σαφές: «Πρέπει να σταματήσετε να υπονομεύετε την Παλαιστινιακή Αρχή και πρέπει να διπλασιάσετε τη στήριξη του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό ώστε η Παλαιστινιακή Αρχή να είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη της στο μελλοντικό Παλαιστινιακό Κράτος

Για το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Ισραήλ για την επίτευξη αυτού του στόχου, είπε μόνο ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για αυτό».

Τέλος εξέφρασε τον φόβο του για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή και εξέφρασε την ανησυχία του για την ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ κατά μήκος της «Γαλάζιας Γραμμής» στα σύνορα του νότιου Λιβάνου. Μάλιστα θεωρεί επιβεβλημένο και απαραίτητο να αποφευχθεί το σύρσιμο του Λιβάνου σε μια περιφερειακή σύγκρουση, και σχολίασε πως η μόνη λύση για τη χώρα είναι η πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 για τη μείωση της έντασης και την αποφυγή επανάληψης της σύγκρουσης.