Έκρηξη ηφαιστείου στις Φιλιππίνες – Τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Τουλάχιστον 2.800 που απομακρύνθηκαν μετά την έκρηξη ηφαιστείου στις Φιλιππίνες βρήκαν σήμερα καταφύγιο σε κέντρα έκτακτης ανάγκης για να προστατευθούν από την τέφρα και τις αναθυμιάσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

Η έκρηξη στο όρο Κανλάον, στο νησί Νέγκρος των Φιλιππίνων, διήρκησε έξι λεπτά χθες βράδυ, εκτοξεύοντας ηφαιστειακή τέφρα και πέτρες και εκλύοντας αέρια σε ύψος 5 χιλιομέτρων, όπως δήλωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων.

Η υπηρεσία αυτή αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού από την 1 στη βαθμίδα 2 σε πεντάβαθμη κλίμακα, προειδοποιώντας για πιθανές νέες εκρήξεις.

Οι αρχές στην πόλη Κανλάον, στην ανατολική επαρχία της νήσου Νέγκρος, έδωσαν εντολή στους κατοίκους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στο ηφαίστειο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ανακοίνωσαν ότι όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές. Οι αρχές ακύρωσαν επίσης αρκετές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μπακολόντ, που είναι αυτό το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο ηφαίστειο στην πρωτεύουσα του νησιού.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο λεγόμενο «δακτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού. Το Κανλάον είναι ένα από 24 πιο ενεργά ηφαίστεια του αρχιπελάγους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ – AFP