ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: Ευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ για τους Έλληνες εργαζόμενους στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος

Με μελανά χρώματα αποτυπώνει την εισοδηματική κατάσταση των εργαζομένων στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στη χώρα μας το πραγματικό εισόδημα από την εργασία είχε την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, 8,3%. στην Ευρώπη των 27 το διάστημα 2019 – 2023, ενώ σχεδόν 4 στα 10 νοικοκυριά δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από ένας στους δέκα νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 δεν βρίσκονταν ούτε σε απασχόληση ούτε σε εκπαίδευση ή κατάρτιση. Αυτό που η EUROSTAT χαρακτηρίζει ως NEET δηλαδή, νέοι που ούτε εργάζονται ούτε σπουδάζουν, η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο να μειωθεί στο 9 % έως το 2030. Την τελευταία 10ετία παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση καθώς το 2013, το ποσοστό των νέων που δεν εργάζονταν και ούτε λάμβαναν κάποιου είδους εκπαίδευση έφτανε στο 16,1% και έκτοτε μειώνεται σταθερά, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση.

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές στους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ για τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025. Η φιλοξενία των βρεφών-νηπίων είναι δωρεάν και οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και 21 Ιουλίου.