Εκτός αυστηρής εποπτείας της Ε.Ε. η Ισπανία, λόγω της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος

Για πρώτη φορά από το 2012, η ​​Ισπανία δεν θα βρίσκεται πλέον υπό το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας των Βρυξελλών για οικονομικές ανισορροπίες και υπερβολικό έλλειμμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε την Ισπανία εκτός των χωρών στις οποίες θα ανοίξει φάκελο κατά την επανέναρξη των νέων δημοσιονομικών κανόνων μετά από χρόνια απεριόριστων επεκτατικών δαπανών για να ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία, θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερο έλεγχο από τις Βρυξέλλες για υπέρβαση του 3% του ελλείμματος πέρυσι, αλλά οι προοπτικές ότι η ισπανική οικονομία θα φτάσει αυτό το ποσοστό εφέτος και θα το μειώσει το 2025 την σώζουν από τον μεγεθυντικό φακό των Βρυξελλών.

Η Ισπανία ξεπέρασε αυτό το όριο το 2023 φτάνοντας το 3,6% του ελλείμματος, αλλά τόσο οι προβλέψεις της κυβέρνησης όσο και οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν ότι θα καλύψει το 3% το 2024 και θα το μειώσει ακόμη περισσότερο το 2025 στο 2,8%. Η τροχιά είναι καθοδική (επτά ποσοστιαίες μονάδες) από την κορύφωση του 10,1% στη χειρότερη περίοδο της πανδημίας και των lockdowns. Το χρέος, ωστόσο, παραμένει πολύ πάνω από το όριο του 60% που ορίζεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες για υγιείς οικονομίες. Ωστόσο, η τάση είναι και εκεί πτωτική, έχοντας πέσει 20 μονάδες σε σχέση με την κρίση του κορωνοϊού και η πρόβλεψη είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 105,5% στο τέλος του έτους.

Στην ίδια κατάσταση με την Ισπανία βρίσκονται άλλες τέσσερις από τις δώδεκα χώρες που πέρυσι ήταν πάνω από το 3% του ελλείμματος (Τσεχία, Εσθονία, Σλοβενία ​​και Φινλανδία) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανοίξει φακέλους σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Μάλτα , Πολωνία και Σλοβακία επειδή δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Το επόμενο βήμα για την Ισπανία είναι να παρουσιάσει δημοσιονομικά στοιχεία στα μέσα Οκτωβρίου και τη δημοσιονομική της πορεία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφαίρεσε την Ισπανία από τη λίστα των χωρών με μακροοικονομικές ανισορροπίες στις οποίες εμφανίζεται από το 2011. Το 2014, μάλιστα οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι αυτές οι ανισορροπίες ήταν «υπερβολικές».

Στην περίπτωση της Ισπανίας το πρόβλημα πάντα εντοπίζονταν στα υψηλά ποσοστά χρέους – ιδιωτικό και το εξωτερικό χρέος – και την ανεργία. Αν και η Ισπανία εξακολουθεί να είναι η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, εντούτοις έχει μειωθεί σημαντικά καθώς η κοινωνική ασφάλιση έχει σημειώσει ιστορικά ρεκόρ με 21,3 εκατομμύρια εργαζόμενους με στοιχεία Μαΐου.

Πηγή: ertnews.gr