Εκτόξευση 12 βαλλιστικών πυραύλων από τη Β.Κορέα αναφέρουν οι νοτιοκορεατικές Αρχές

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε μια δωδεκάδα  βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας σήμερα Πέμπτη, την επόμενη μέρα μετά την αποστολή εκατοντάδων μπαλονιών γεμάτα απόβλητα στο νότο και την ίδια εβδομάδα κατά την οποία η Πιονγκγιάνγκ απέτυχε στην προσπάθειά της να εκτοξεύσει ένας νέο κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά.

Το Κοινό Επιτελείο της Νότιας Κορέας (JCS) ανέφερε σε δήλωση ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Sunan της Πιονγιάνγκ στις 6:14 τοπική ώρα (21:14 GMT την Τετάρτη) και ότι πέταξαν περίπου 350 χιλιόμετρα πριν από την πτώση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Λόγω της απόστασης πτήσης, πιστεύεται ότι τα περίπου 10 βλήματα προέρχονταν από πολλαπλούς εκτοξευτές, γεγονός που αντιπροσωπεύει έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό πυραύλων που εκτοξεύθηκαν σε έναν μόνο γύρο.

Την περασμένη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα ειδοποίησε την ιαπωνική ακτοφυλακή για την πρόθεσή της να εκτοξεύσει έναν νέο κατασκοπευτικό δορυφόρο και πρόσφερε ένα παράθυρο εκτόξευσης μεταξύ εκείνης της ημέρας και της 3ης Ιουνίου.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε το διαστημικό της όχημα την ίδια Δευτέρα από τη διαστημική της βάση Σοχάε και ο στρατός της Νότιας Κορέας εντόπισε, μόλις δύο λεπτά μετά την εκτόξευση, το βλήμα «ως μια μεγάλη ομάδα θραυσμάτων» στην ακτή της Βόρειας Κορέας.

Σε ομιλία που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη μέρα από κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, σημείωσε ότι «η εκτόξευση απέτυχε λόγω της ενεργοποίησης του συστήματος αυτοκαταστροφής λόγω μιας ανωμαλίας στους κινητήρες του πρώτου σταδίου (του πύραυλου)» και τόνισε τη σημασία για τη χώρα να διαθέτει στρατιωτικούς αναγνωριστικούς δορυφόρους «για την ενίσχυση της αποτροπής της αυτοάμυνας».