Εκτοξεύθηκε το διαστημικό σκάφος της Boeing

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, η Boeing κατάφερε να εκτοξεύσει το νέο της διαστημικό σκάφος Starliner το οποίο μεταφέρει δύο αστροναύτες της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Το διαστημικό όχημα εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 10:52 π.μ. (τοπική ώρα) προσδεδεμένο σε έναν πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance. Οι δυο αστροναύτες της NASA Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Γουίλλιαμς θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τουλάχιστον μια εβδομάδα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το Starliner είναι έτοιμο για τακτικές επανδρωμένες αποστολές.

Η αποστολή αυτή είναι ένα κρίσιμο εγχείρημα για την Boeing, η οποία δέχεται πιέσεις μετά από μια σειρά περιστατικών ασφαλείας στα αεροπλάνα της. Το Starliner, επίσης, έχει αντιμετωπίσει πολλά τεχνικά προβλήματα που καθυστέρησαν το προγραμματισμένο ντεμπούτο του κατά σχεδόν μια δεκαετία.

Το πιο δραματικό από αυτά τα προβλήματα εμφανίστηκε στην πρώτη δοκιμαστική πτήση της κάψουλας το 2019, όταν σφάλματα λογισμικού ανάγκασαν το όχημα να διακόψει το ταξίδι του στον ΔΔΣ. Η NASA ζήτησε να διεξαχθεί μια δεύτερη εικονική διαδρομή το 2022 για να βεβαιωθεί ότι τα σφάλματα είχαν διορθωθεί.

Τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και πάλι στην ετοιμότητα του Starliner με την ανακάλυψη μιας μικρής διαρροής ηλίου στο σύστημα προώθησης του διαστημοπλοίου. Ωστόσο, μετά από λεπτομερή ανάλυση, η Boeing και η NASA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαρροή δεν ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να καθυστερήσει την εκτόξευση.

ΠΗΓΗ: BBC, Ars Technica