Ελληνοτουρκικά: Ο Γ. Γεραπετρίτης ενημερώνει τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Στη θετική ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν αναφέρθηκε το πρωί σε τηλεοπτική συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , ενώ για τα θαλάσσια πάρκα και τη σχετική αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στα θαλάσσια πάρκα ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε πως «έχει τεθεί ξεκάθαρα από την ελληνική πλευρά και δεν είναι θέμα που τίθεται σε διαπραγμάτευση». «Είναι κάτι το οποίο είναι αποφασισμένο από την ελληνική πλευρά και δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. ενημερώνει τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στο ρευστό και αβέβαιο γεωπολιτικό τοπίο της σύγχρονης συγκυρίας, Αθήνα και Άγκυρα συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης της νηνεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο και παρά τις δομικές διαφωνίες τους, επικεντρώνονται στη θετική ατζέντα, ενισχύοντας παραλλήλως τους διαύλους επικοινωνίας.

Στην ελληνική πρωτεύουσα εκτιμούν θετικά την τέταρτη, τους τελευταίους δέκα μήνες συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, μιλούν για νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας πάντως ότι βρισκόμαστε μακριά από την επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μια παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας: Οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μια παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας.
Αποδίδουμε και οι δύο πολύ μεγάλη σημασία στον τομέα της οικονομίας και είχαμε συμφωνήσει να υπάρχει μια περαιτέρω σύσφιξη στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.
Το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτο του χθες και δεν πρέπει ούτε να ναρκοθετεί και το αύριο,
επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έχει πολύ μεγάλη αξία να μπορέσουμε να έχουμε μια μεγαλύτερη ησυχία στην περιοχή μας και κυρίως να έχουμε μια μεγαλύτερη προοπτική.
Το να μπορούμε να συζητούμε με την Τουρκία και να έχουμε αυτή την κατανόηση νομίζω είναι σημαντικό.
Στη δική μας συζήτηση θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να ενταχθούν
, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αθήνα και Άγκυρα υπέγραψαν δυο νέες συμφωνίες στους τομείς της Υγείας και της πολιτικής Προστασίας, ενώ ιδρύεται Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τη συνεργασία των ΝΑΤΟϊκών εταίρων. Η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, ενώ με μεγαλύτερο ενθουσιασμό η Χουριέτ μιλάει για μια πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο.

«Άβουλο και αμήχανο», με χλιαρές αντιδράσεις χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας:
Για το Κυπριακό δεν δόθηκαν εξηγήσεις.Τα περί εξεύρεσης λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων, όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας που υπάρχουν στο νησί.
Δεν έγινε καμία δημόσια αναφορά στις διαφορές μας με τη γείτονα που αφορούν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Πιστή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και του Διεθνούς Δικαίου απαιτεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Δεν συζητάμε για κανένα άλλο δρόμο. Μόνο μέσω Χάγης. Όποιος φαντάζεται Αμερικανός, Γερμανός δεν ξέρω από πού, ότι μπορεί η Ελλάδα να κάτσει σε ένα τραπέζι με την Τουρκία χωρίς τη Χάγη, είναι γελασμένος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνει ότι «ο κύριος Ερντογάν έχει κάνει τη Μονή τζαμί κι επίσης έκανε δηλώσεις και για τη Θράκη στο πλαίσιο της γαλάζιας πατρίδας, στο πλαίσιο όλων αυτών των γκρίζων ζωνών που λέει η Τουρκία».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι «κρυφή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκεί μια κυβέρνηση που παραπαίει.
Κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε την ενδοτική μειοδοτική πολιτική απέναντι στον Ερντογάν».

Η Νέα Αριστερά ανακοίνωσε ότι αναμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης λεπτομερώς για τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι «δεν μπορεί οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να αποστασιοποιούνται από τη σθεναρή διεκδίκηση του Διεθνούς Δικαίου».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Εμμανουέλα Αργείτη