Ελβετία: Ακροδεξιοί χαρακτήρισαν «ντροπιαστική» τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία και επιβλαβή για την ουδετερότητα

Ηγέτης ακροδεξιών εθνικιστών στην Ελβετία χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε η χώρα του αυτό το Σαββατοκύριακο για την ειρήνη στην Ουκρανία, αντανακλώντας απόψεις ότι η πρωτοβουλία είναι επιβλαβής για την παραδοσιακή ελβετική ουδετερότητα, αναφέρει το Reuters.

Το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), η μεγαλύτερη ομάδα στην κάτω βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου, τονίζει ότι η ουδετερότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευημερίας της Ελβετίας και ξεκίνησε ένα δημοψήφισμα για την κατοχύρωση αυτής της αρχής στο Σύνταγμα.

Οι ηγέτες της ομάδας υποστήριξαν ότι η Ελβετία δεν έπρεπε να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής αυτού του Σαββατοκύριακου χωρίς τη Ρωσία και ο Nils Fiechter, ο επικεφαλής της πτέρυγας νεολαίας του SVP, καταδίκασε την οργάνωσή του στο ρωσικό κανάλι RT.

«Η διάσκεψη δεν θα οδηγήσει σε τίποτα», δήλωσε ο Φίχτερ την παραμονή των συνομιλιών, σε σχόλια που επαναλήφθηκαν την Κυριακή από τα ελβετικά ΜΜΕ. «Όλο αυτό είναι μια απόλυτη φάρσα και ντροπή για τη χώρα μας».

Η σύνοδος κορυφής στο πολυτελές θέρετρο του Μπούργκενστοκ πυροδότησε μια έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν η Ελβετία πρέπει να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της, μια θέση βαθιά ριζωμένη στην ελβετική ψυχή, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με τον Φίχτερ, η ελβετική κυβέρνηση ενέδωσε «στα τυφλά» στις διεθνείς πιέσεις μη προσκαλώντας τη Ρωσία.

«Η Ελβετία επιτρέπει στην Ουκρανία να υπαγορεύει ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να προσκληθεί στη διάσκεψη και επιτρέπει να μετατραπεί σε εκπομπή του Zelensky», είπε στο RT.

Τώρα βρισκόμαστε σε κίνδυνο, σε μεγάλο κίνδυνο να επιτρέψει η Ελβετία να παρασυρθεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο», πρόσθεσε.

Η Ελβετία συμφώνησε να φιλοξενήσει τη διάσκεψη μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρει το Reuters. Η Βέρνη λέει ότι η Ρωσία πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία, αλλά δικαιολόγησε τη μη πρόσκληση λέγοντας ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να λάβει μέρος.

Πηγή: Agerpres.ro