Έναρξη του Φεστιβάλ ΛΕΑ, Λογοτεχνία Εν Αθήναις, στο Μουσείο της Ακρόπολης

Σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Φεστιβάλ ΛΕΑ, Πέτρος Μάρκαρης, θα κηρύξει την έναρξη της 16ης έκδοσης του Φεστιβάλ, στις 18:00, στο αμφιθέατρο Δημήτριος Παντερμαλής του Μουσείου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Απονομή του 4ου Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Στη συνέχεια θα βραβευτεί η καλύτερη μετάφραση ή αναμετάφραση στα ελληνικά για το έτος 2023. Στην επίσημη τελετή απονομής του 4ου Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα κάνει γνωστά τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής στο κοινό και θα ανακοινώσει τον νικητή ή τη νικήτρια του βραβείου.

Το 2021, το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) αποφάσισε να θέσει τα θεμέλια για ένα ετήσιο βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης, με οικονομικό έπαθλο χιλίων ευρώ. Μέχρι στιγμής, οι μεταφραστές που κέρδισαν το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ είναι οι: Μιχάλης Κλαπάκις, Κώστας Αθανασίου και Χριστίνα Θεοδωροπούλου). Το βραβείο αυτό απονέμεται στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου και καταχώρησης του στη βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά ή βασκικά. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Φεστιβάλ ΛΕΑ, ο ‘Έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης θα απονείμει το βραβείο στον νικητή, στη νικήτρια ή στους νικητές.

Λογοτεχνικές Γέφυρες: Ελληνικές φωνές στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική

Στη συνέχεια, η κριτικός λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη θα παρουσιάσει το νέο πρότζεκτ του Φεστιβάλ ΛΕΑ «Λογοτεχνικές Γέφυρες: Ελληνικές φωνές στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική» και θα ανακοινώσει τους νικητές της πρωτοβουλίας αυτής για το 2024-2025.

Ο Μεξικανός συγγραφέας Χουάν Βιγιόρο θα συζητήσει με Έλληνες συγγραφείς για την εικόνα που έχουν για την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική και την επίδραση της ισπανόφωνης λογοτεχνίας στα έργα τους.

* Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ, από την ίδρυσή του, γίνεται σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.

Σύνδεση Live Stream

Πηγή: ertnews.gr